Новини

Новини
доц. д-р Григорий Вазов
7 6 19

"Българинът предпочитал да изпие и изпуши парите за застраховка на дома"

Бури, градушки, мълнии и големи порои отново засегнаха много българи през изминалите дни. Пожари и порои унищожават една и съща собственост на едни и същи хора, но въпреки това у нас застраховането на имуществото и на дома е непопулярно.

Ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов каза в студиото на "Денят ON AIR", че имаме ниска застрахователна и финансова култура, но тя не се дължи на образованието, а по-скоро на народопсихологията ни.

"Застрахователните компании правят една много сериозна реклама, правят невероятни опити да образоват застрахователно обикновения българин. Застрахователните брокери също работят много в тази посока, но българинът предпочита да изпие 70 лева, да ги изпуши", посочи ректорът на ВУЗФ пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че една нормална къща с нормален двор в някое село, може да се застрахова за между 50 и 100 лева годишно.

Доц. Вазов очерта и като грешка на държавата, че продължава да дава макар и минимални финансирания и помощи на тези села. По думите му евентуално задължително застраховане на дома може да бъде решение, но не е сигурен доколко това е възможно.

"Не можеш да задължиш частния собственик какво да прави и какво да застрахова, но той трябва да понесе истински тези загуби. Имаме села, в които в последните 10 години 4-5 пъти са им срутвани къщите или наводнявани, но не правят тези елементарни застраховки", категоричен беше доц. Григорий Вазов.

Според ректора на ВУЗФ е абсурдно да се грижим със застраховки за автомобилите си, но не и за живота си или дома си.

Вижте целият разговор на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2019-06-04/balgarinat-predpochital-da-izpie-i-izpushi-parite-za-zastrahovka-na-doma