Новини

Новини
АБЗ и ВУЗФ
16 11 23

Асоциацията на българските застрахователи с гост-лекция във ВУЗФ

На 15 ноември 2023 г. Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) представи аналитичния доклад "Застраховането в България - икономически отпечатък и предизвикателства пред развитието" пред преподаватели и студенти на ВУЗФ, а в последвалата дискусия бяха коментирани теми, свързани с актуалната пазарна проблематика, по-пълноценното използване на застрахователните механизми за обществена защита и перспективите за развитие.

Събитието бе открито от проф. д-р Юлия Добрева, зам.-ректор на ВУЗФ, и Юри Копач, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, който връчи като дарение копия от юбилейното издание на АБЗ, включващо аналитичния доклад и ретроспективна галерия, проследяваща историческия път на застраховането в България. В приветствените си думи Юри Копач подчерта, че през годините партньорството между АБЗ и ВУЗФ се е превърнало в традиция, а отношенията им са пример за работеща връзка между образованието и бизнеса. Той посочи, че независимо от фундаменталното значение на застрахователния сектор за икономическото развитие и системната стабилност, има нужда да се стимулира общественият разговор за ролята и смисъла му. "Вярвам, че именно ние - професионалните и академичните среди - трябва да "изнесем" този разговор в общественото пространство. Аналитичният доклад ни дава тази солидна база, на която да стъпим. Но основното е, че го започваме заедно, в партньорство - защото това е смисленият начин да се адресират сложни процеси в глобалния свят", подчерта Юри Копач.

"Това е поредната полезна съвместна инициатива на ВУЗФ и АБЗ, чрез която нашите студенти могат да почерпят знания и да научат ценни примери от практиката от водещите застрахователни компании в България", заяви проф. Добрева, която бе и модератор на срещата. Тя покани експертите от АБЗ да продължат с гост-лекциите си във ВУЗФ и да надграждат започналата дискусия.

Основните резултати и изводи на аналитичния доклад коментира Росица Вартоник, съветник на АБЗ. Тя посочи, че въпреки възходящото развитие, секторът все още остава на по-ниски нива от други европейски пазари. Застрахователното проникване у нас се движи в границите от 2 до 2,4% през годините, докато средното за Европа ниво е 7,4%. Всъщност, тези данни очертават и границите на нереализирания потенциал на нашия пазар, подчерта тя. Заедно с това, прегледът на различни аспекти на пазара и дейности на застрахователите, ясно сочи, че у нас механизмите на трансфер на риска се използват непълноценно и в резултат цената на възстановяването от неблагоприятни събития практически се носи от държавния бюджет, бизнеса и домакинствата.

В последвалата дискусия участие взеха Юри Копач, председател на АБЗ, Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, студенти и преподаватели във ВУЗФ. Сред акцентите в разговора беше темата за причините за ниското застрахователно проникване у нас и най-ефективните подходи за адресиране на проблемната ситуация. Участниците се обединиха около мнението, че бъдещото развитие на застрахователния сектор се открива в капацитета на сектора да отговори на обществените предизвикателства и да осигури по-добро взаимодействие с държавата за подкрепа на стратегията за растеж на България.