Новини

Новини
Кръгла маса
3 5 22

АБЗ и ВУЗФ организират кръгла маса „Образование и наука в застраховането“

Светът навлезе в нова епоха по отношение на мащаба на технологичното развитие, което съчетано със социално-икономическите и демографските тенденции, оказва огромно въздействието върху секторите, функциите на работното място, нивата на заетост и уменията. Сред ключовите фактори, които формират бъдещето на труда са технологичните, климатичните и демографските промени, както и адаптивността на бизнеса и образователните институции към тези промени. Именно затова Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab организират кръгла маса на тема "Образование и наука в застраховането", която ще се проведе на 12 май 2022 г. от 10.30 ч. във ВУЗФ, зала 501, гр. София, ул. "Гусла" № 1.

Настоящите промени в света на труда често се описват като Четвъртата индустриална революция, която се характеризира с технологични постижения, които включват роботика, изкуствен интелект, машинно самообучение, анализ на големи данни, генетика, облачни изчисления, нанотехнологии, биотехнологии и т.н. Наред с това бързо променящата се среда изисква от организациите както висока адаптивност, така и адекватно адресиране на редица рискове. Подобно развитие вече е повлияло значително върху пазара на труда и е довело до трансформация на определени професии и промяна в набора от умения при много други, което ВУЗФ от години следи и взима предвид при създаването на всичките си учебни програми, така че да отговарят на нуждите от съвременни знания и умения във всеки един бизнес сектор.

Именно на тези и още теми, свързани с нуждата от образование, съобразено с новата реалност в застраховането, ще обърне внимание кръглата маса на АБЗ и ВУЗФ. Тя ще бъде открита от доц. д-р Григорий Вазов, изпълнителен директор на Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab и Константин Велев, председател на УС на АБЗ. Събитието се организира по повод юбилейните годишнини, които двете организации отбелязват през 2022 г. - 30 години от създаването на АБЗ, 20 г. от създаването на ВУЗФ и 140 г. застраховане в България.

Кръглата маса ще протече в два панела. Първата част ще бъде посветена на застрахователната индустрия с фокус върху новите знания и умения, необходими за успешна професионална реализация. В панела ще вземат участие Светла Несторова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена иншурънс груп", д-р инж. Теодор Масов, риск инженер в ЗАД "Алианц България" АД, Марионела Стоилкова, отговорен актюер, "Еврохолд" АД. Модератор на разговора ще бъде Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието.

Вторият панел ще разгледа програмите на ВУЗФ като професионален старт в застраховането. Преподаватели от бизнес университета ще разкажат как ВУЗФ създава и обновява своите програми, за да отговари на нуждите на пазара на труда. Ще бъдат представени конкретни програми и инициативи на ВУЗФ - какво дават на младите хора, как ги подготвят за бъдещия им професионален път и други.

Защо е необходимо да се преподават теории и фундаментални знания, които да се съчетават с практиката? Готови ли са студентите на ВУЗФ да се реализират на пазара на труда и как се изграждат социалните им умения - на тези въпроси ще дадат отговори ас. д-р Виктория Гацова, декан на ВУЗФ, доц. д-р Жельо Христозов и други преподаватели във висшето училище. В дискусията ще се включи и реализирал се студент на ВУЗФ, който ще разкаже какво му е дало обучението във ВУЗФ и как го е подготвило за успешна кариера. Модератор на втория панел ще бъде доц. д-р Григорий Вазов, изп. директор на VUZF Lab.

Всеки, който иска да се включи в кръглата маса, може да го направи безплатно, като се регистрира предварително до 10 май на е-mail assistant@vuzf.bg. 

Програмата на събитието може да я видите ТУК

Форумът ще се излъчва и на живо във Facebook страницата и Youtube канала на ВУЗФ.