Новини

Новини
Ректорът на ВУЗФ, доц. Григорий Вазов, в студиото на „Неделя 150": "Този бюджет е значително по-добър от бюджета от миналата година"
5 12 18

Ректорът на ВУЗФ, доц. Григорий Вазов, в студиото на „Неделя 150": "Този бюджет е значително по-добър от бюджета от миналата година"

Държавата да се откаже от финансирането на университетите като ги преотстъпи на бизнеса и запази само няколко държавни вуза, препоръча в предаването „Неделя 150“ ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов.

„Още с този бюджет трябваше да започнат тези малко по-сериозни промени в самата инфраструктура на тези две обществени области (образование и здравеопазване - б.р.). Това, което мога да кажа примерно за образованието - защо държавата не разреши частният бизнес директно да инвестира и да стане акционер в тези университети?“, каза той. „Хем те ще станат още по добри, хем държавата ще се освободи от бюджета за тези университети и ще може да го инвестира в няколко седем или осем големи държавни университета. В тях ще се прави голямата фундаментална наука, ще се изследват големи процеси“, добави доц. Григорий Вазов.

„Факт е, че са заложени много неща. От гледна точка на здравеопазване, от гледна точка на образование, от гледна точка на социална политика. За мен тук има един друг момент. Много ми се струва, че в този бюджет прекалено са засилени разпределителните и преразпределителните функции“.

„В приходната си част ние имаме един много десен бюджет, т.е. една много строга и много стриктна политика на трупане на приходи за бюджета. Но първи път виждам центристко или дясно правителство да прави толкова ляв бюджет, с толкова много социални характеристики и аспекти“ в разходната част, каза доц. Григорий Вазов. Според него „нищо не е направено от гледна точка на едно сериозно преструктуриране“.

„Да го кажем по друг начин - образование и здравеопазване имат инфраструктура. Големият проблем и на здравеопазването, и на образованието е на огромното изливане на пари и потъване на тези пари в инфраструктурата на тези две социални сфери на живот“, поясни доц. Вазов

„Докато не се промени инфраструктурата на двете сфери ние ще продължаваме да наливаме пари“ и в същото време “няма да има никакъв ефект от този огромен разход“, коментира още доц. Вазов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл на: http://bnr.bg/horizont/post/101052466/ivailo-kalfin-prognozira-novi-protesti-zaradi-horata-s-uvrejdania