Новини

Новини
Четиринадесета международна конференция на младите учени
27 11 18

Четиринадесета международна конференция на младите учени

На 23 ноември 2018 г. се проведе Четиринадесетата международна научна конференция на младите учени на тема „Икономиката на Българя и Европейския съюз в дигиталния свят“. Конференцията ежегодно се провежда под патронажа  на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

Форумът се организира от Финансово-счетоводния факултет на УНСС в партньорство с Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Съорганизатори на конференцията са и седем чуждестранни университета – Университетът на Болоня, Италия, Университетът на Сплит, Хърватия, Полтавският университет по икономика и търговия, Украйна, Луцкият национален технически университет, Украйна, Лодзкият технологичен университет, Полша, Университетът в Риека, Хърватия, и Македонският университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Скопие, Македония.

Удоволствие за мен е да ви поздравя по случай 14-тото издание на този форум, към който ръководството на университета се отнася с особено уважение. С ясното съзнание сме, че младите учени са бъдещето на науката, ние се стремим непрекъснато да ги стимулираме. Науката не е най-лесното нещо, но ако го правиш с желание и имаш потенциал, нещата стават интересни и приятни, заяви проф. д-р Валентин Гоев. „Впечатлен съм от големия брой участници на тазгодишната конференция – повече от 80 от различни държави. Бъдете убедени, че тази конференция ще има още много издания“, допълни той.

Идеята за форума се роди преди 14 години. Беше прекрасна идея, която започна сравнително скромно, но днес се превърна в прекрасен форум за младите учени, каза в словото си  доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Висшето училище по застраховане и финанси е дългогодишен основен и ключов съорганизатор на конференцията.

Доц. Вазов предложи през 2019 г., по повод 15-тата годишнина на форума, да се въведат промени в досегашния формат на тази конференция и тя да стане място за много нови професионални контакти. УНСС има капацитет и може да организира подобна промяна, подчерта доц. Вазов.

Проф. д-р Никола Янкуловски, ректор на Македонския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Скопие също отправи поздравление към участниците във форума. Форуми като този помагат за развитието на новите идеи в науката. Сигурен съм, че тук също ще се родят прекрасни идеи, каза той.

Снимки от събитието може да видите ТУК.

Македонският университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Скопие за първа година е съорганизатор на международната конференция на младите учени и на форума присъстваха редица негови представители – ръководители и преподаватели.

 

Тази научна проява се превърна от конференция, която беше в рамките на факултета, в традиционен и значим университетски форум, посочи доц. д-р Силвия Трифонова, председател на Организационния комитет на форума. Това беше първата по рода си конференция, посветена на младите учени, с цел те да се обединят, запознаят и споделят своите виждания. Горда съм, че първите участници израснаха и в научноизследователското поприще, и в икономическата практика, допълни тя.

Конференцията се проведе в тематичните секции: „Финансова политика, финансови пазари, банково дело, инвестиции, застраховане и социално осигуряване“; „Счетоводна политика и практика, счетоводни стандарти, финансов одит, контролни системи и вътрешен контрол“; „ Изследвания и наука, изследователска и развойна дейност, връзка наука-бизнес, иновации, конкурентоспособност, управление на проекти“; „Предприемачество, мениджмънт, маркетинг, корпоративен контрол и развитие на бизнеса в България, в ЕС и в глобален мащаб“.

По време на форума се проведе и научен семинар на тема „Как се пише успешна научна публикация”, воден от доц. д.н. Пенчо Пенчев, УНСС. Семинарът беше посрещнат с голям интерес от младите учени, тъй като на него бяха представени много полезни аспекти на рецензирането на научните статии, политиката на антиплагиатство, структурата и съдържанието на научните статии, и разпространението на постиженията на публикуваните статии.

Проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС,  връчи сертификатите на участниците в конференцията и сподели, че настоящата конференция отново демонстрира високата квалификация и професионализма на младите учени.

 

На проф. д-р Даниела Фесчиян, заместник-председател на Асоциацията на икономическите училища в България и заместник-ръководител на катедра „Счетоводство и анализ” на УНСС, бе връчена почетна грамота за приноса ѝ за утвърждаването на Финансово-счетоводния факултет като водеща структура в университета. 

 

На проф. Снежана Башева бе връчен почетния знак за заслуги в областта на счетоводството и одита на името на проф. Димитър Добрев – основоположник, методолог и вдъхновител на счетоводното знание.