Новини

Новини

Необходими са цялостен държавен бюджет в перспектива и догонващ икономически ръст: проф. д-р Боян Дуранкев, преподавател във ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria

Необходими са цялостен държавен бюджет в перспектива и догонващ икономически ръст, твърди проф. Боян Дуранкев, икономист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Проблемът с разслоението на обществото и неравенството в доходите е налице и е решим донякъде в следващите години, но не е само той, коментира Боян Дуранкев. "Другото голямо предизвикателство е да се откъснем от последното място по икономическо, социално, демографско, екологично и друго развитие в ЕС. Цялостно системата трябва да се промени в перспектива, а не бюджетът да се „закърпва“ и да се работи „на парче“", допълва гостът.

"Преминали сме през демографска, икономическа криза и ако не можем да достигнем догонващо развитие в рамките на ЕС, даваме лош пример на всички останали кандидати, които чакат за прием в ЕС. Бедата е, че икономиката изглежда неспособна да генерира недостатъчен догонващ икономически растеж, което да означава 6 % към върха на средните темпове на икономически ръст".

"Бюджетният излишък догодина се прехвърля в следващия бюджет. Всъщност в България, за да се стигне до бюджетен излишък, значи нереализирани капиталови разходи се прехвърлят в текущи разходи. БВП вече няма такава тежест, каквато имаше. Условията на живот у нас трябва да заприличат на тези в други европейски страни", разкрива икономистът.

"В България демонополизация на НЗОК би била от полза. От криза се излиза със смяна на модела. Държавата трябва да има мощна инвестиционна програма. Оказа се, че частникът не е по-добър стопанин. Според статистика през 1990-а година потреблението на хранителни стоки е било на по-високо ниво, както и покупката на жилища. Не ми харесваше обаче системата на управление".

Обективността изисква да кажем какво и как може да се променим, за да избегнем поредната криза, заключава проф. Дуранкев.

Повече по темата за пазарната конюнктура в страната очаквайте във видео материала на: https://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2018-11-13/neobhodimi-sa-tsyalosten-darzhaven-byudzhet-v-perspektiva-i-dogonvasht-ikonomicheski-rast

Изпратете ни вашето име, е-мейл и телефон, за да се свържем с вас и да обсъдим възможностите за обучение във ВУЗФ