Новини

Новини
Проф. д-р Боян Дуранкев, ВУЗФ, по БНР: По брутен продукт на човек от населението България ще продължи да изостава
6 11 18

Проф. д-р Боян Дуранкев, ВУЗФ, по БНР: По брутен продукт на човек от населението България ще продължи да изостава

"През последните стотина години всеки бюджет е по-добър и все по-добър и може да се твърди, че бюджетът за 2019 е по-добър отколкото за 2018 – съмнения не може да има. На фона на 2018 година следващият бюджет е по-добре обоснован и по-богат." Това заяви в предаването "12+3" икономистът проф. Боян Дуранкев:
"Дори по едно той започва постепенно да доближава средноевропейските и западните тенденции – това е все по-големият дял на преразпределение чрез държавата. За догодина са планирани 38%, докато в другите европейски страни е 45-50%. Тоест, започваме да приличаме на нещо по-европейско."

Големият въпрос според икономиста обаче е "дали това е бюджет, който позволява да се реализират вопиющите задачи пред страната", сред които ликвидирането на бедността, а отговорът по думите му е „за съжаление, категорично не“. Проф. Дуранкев вижда една от причините за това в заложения прогнозен темп на растеж, който  е по-нисък от световния и европейския. „България по БВП на човек от населението ще продължи да изостава от останалите европейски страни“, смята Дуранкев.

Цялото интервю с проф. Дуранкев може да видите на: http://bnr.bg/post/101037842/prof-boan-durankev

Изпратете ни вашето име, е-мейл и телефон, за да се свържем с вас и да обсъдим възможностите за обучение във ВУЗФ