Новини

Новини
Представяне на програми за еврофинансиране на Министерството на икономиката във ВУЗФ
2 5 17

Представяне на програми за еврофинансиране на Министерството на икономиката във ВУЗФ

На 27 април във ВУЗФ, доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ и доц. Теодор Седларски, министър на икономиката, откриха Информационен ден за представяне на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“, Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ и Финансови инструменти на Фонд на Фондовете.

Министъра на икономиката приветства аудитория от представители на бизнес асоциации, банки, частни фирми, държавни институции, преподаватели и студенти. Той акцентира върху успеваемостта на програмата до момента. Около 44 % от ресурс в размер на 1.27 млрд. евро вече е договорен (1100 договора).

В своето приветствие ректорът на ВУЗФ подчерта необходимостта тези ресурси да достигнат до българските предприемачи, но... „с тези пари не смятайте, че ще направите бизнес. Бизнесът ще го направите с вашия ум, вашата предприемчивост, вашите контакти и бързото ориентиране в една нова предприемаческа среда“, каза доц. Вазов.

Основните приоритети на ОПИК бяха представени от г-жа Ивелина Пенева, главен директор и г-н Калин Маринов, зам.- директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката.

Г-н Камен Славов, представител на Фонд мениджър на финансови инструменти в България ЕАД, заяви в своето представяне: „Засилването на научноизследователската дейност, постигането на технологичен напредък, иновации и прилагане на ИКТ, повишаване на конкурентоспособността и експортния потенциал на МСП и преминаването към нисковъглеродна икономика са сред основните цели на финансовите инструменти по ОПИК 2014 - 2020 г.“

Доц. Евгени Евгениев, зам.- ректор по европейските проекти и продължаващото обучение във ВУЗФ, представи програмите на висшето училище, които имат отношение към иновациите и предриемачеството, и по-конкретно акцентира върху новата магистратура по глобална технологична комерсиализация (http://ino-tech.vuzf.bg/), която събира лектори от 10 нации.

Повече информация и презентации от събитието: http://ksfoundation.eu/oppic-event-27-04-2017/