Новини

Новини
Ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов стана почетен председател на Инициативния комитет за изграждане на паметник на Кирил Нектариев в гр. Сопот и присъства на откриването на “Вазовия блок”
19 12 16

Ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов стана почетен председател на Инициативния комитет за изграждане на паметник на Кирил Нектариев в гр. Сопот и присъства на откриването на “Вазовия блок”

На 17 декември 2016 г. в къщата музей на Иван Вазов в Сопот беше създаден инициативен комитет за изграждане на паметник на видния възрожденски духовник, родолюбец и благодетел Кирил Нектариев в града. На събитието присъства кметът на общината Деян Дойнов, а доц. Григорий Вазов, който е почетен гражданин на Сопот, беше избран за почетен председател на инициативния комитет. Художественото оформление на паметника е поверено на художника Христо Цолев.

Кирил Нектариев е родственик на Христо Ботев и братята Евлоги и Христо Георгиеви. Смятал е, че образованието е най-важното за развитието на един народ. Той оставя 445 000 златни гроша в ползу роду, от които 340 500 златни гроша на българските училища.

Забравяме да даряваме за доброто, за бъдещето, заяви доц. Григорий Вазов. Да си спомним за какво са дарявали братята Евлоги и Христо Георгиеви, Кирил Нектариев и стотици българи по време на Възраждането и в първите години след Освобождението - за образование, за наука. Когато и ние, хората на съвременното общество, насочим погледа си към бъдещето, към позитивните неща, тогава обществото ще стане по-добро, по-умно и по-богато, а бедствията и злините ще ни заобикалят, коментира емоционално доц. Вазов.

Същият ден в с. Анево, община Сопот, беше открит след основно саниране станалия известен като “Вазовия блок”. Той е първата санирана жилищна сграда в малката подбалканска община, на чиято стена грейна внушителната 12-метрова фигура на Иван Вазов.

На събитието присъстваха кметът на Сопот Деян Дойнов, кметът на Анево - Николай Николов, родствениците на Иван Вазов - доц. д-р Григорий Вазов и д-р Гьока Хаджипетров, жители и гости на с. Анево. Доц. Вазов отправи приветствие към всички присъстващи и сподели вълнението си при вида на внушителната фигура на патриарха на българската литература, изобразен на сградата.

Идеята за стенопис на жилищната сграда с лика на Иван Вазов е на кмета на община Сопот Деян Дойнов. Поетът е изобразен по една от най-известните негови снимки.  На нея той е с елегантен бастун - моден аксесоар от началото на 20-ти век и с книга в другата ръка. Портретът е бил изрисуван от двама художници от Пловдив само за два дни.

Освен в Анево, ликовете на членовете на Вазовия род ще грейнат и на пет от жилищните блокове в Сопот, които също влизат в програмата на общината за саниране на сгради, заяви кметът Деян Дойнов. На всеки от тях един след друг ще се появят генералите Георги и Владимир Вазови, д-р Кирил Вазов, както и майка им баба Съба Вазова, допълни Дойнов.

Доц. д-р Григорий Вазов е внук на д-р Кирил Вазов - един от синовете на Съба и Минчо Вазови, а Гьока Хаджипетров, бивш областен управител на Пловдивска област, е внук на видния възрожденец от Сопот хаджи Гьока - първи братовчед на Минчо Вазов.

Снимки от събитието може да видите ТУК.