Новини

Новини
Джовани Калабро беше удостоен с почетното звание "Доктор Хонорис Кауза" на ВУЗФ
18 10 16

Джовани Калабро беше удостоен с почетното звание "Доктор Хонорис Кауза" на ВУЗФ

На тържествена церемония, която се състоя на 18 октомври 2016 г. във ВУЗФ, италианският предприемач Джовани Калабро, основател и изпълнителен директор на Calfin International Group, беше удостоен с почетното звание “Доктор Хонорис Кауза” на ВУЗФ.
На събитието присъстваха г-н Лука Доков, доайен на почетните доктори на висшето училище, доайен на застраховането в България, доц. д-р Павел Павлов, зам.-ректор по научноизследователската дейност на МГУ “Св. Иван Рилски”, представители на българския и италианския бизнес, ръководството и академичната общност на ВУЗФ, студенти на висшето училище.
Церемонията беше открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, който приветства Джовани Калабро и гостите в залата с думите: “За мен като ректор на ВУЗФ е чест толкова впечатляваща личност, такъв голям предприемач и крупен бизнесмен като Джовани Калабро, да бъде награден с отличието “Доктор Хонорис Кауза” на нашия университет. Това е светъл ден в историята на висшето училище и съм сигурен, че той ще се помни дълго”.
Доц. Вазов обяви решението на академичния съвет, взето на 29 септемви т.г., с което ВУЗФ присъжда почетното звание на Джовани Калабро за принос за създаване на връзки с италианската образователна и бизнес система и подпомагане на висшето училище с техническо оборудване. 
Джовани Калабро получи почетен медал и грамота под бурните аплодисменти на препълнената зала.
Новият почетен доктор на ВУЗФ благодари на ректора на висшето училище и на академичния съвет за високото отличие. Той изнесе академично слово на тема “Секюритизация на нелиствани суровини с цел създаване на финансови продукти”.  
Академичното слово на Калабро беше приветствано от залата и провокира интереса на преподаватели и студенти. 
Преди да даде думата за приветствия към новия “Доктор Хонорис Кауза”, ректорът на ВУЗФ доц. Вазов обяви пред аудиторията, че френското министерство на националното образование, висшето образование и научните изследвания е взело решение да удостои зам.-ректора на ВУЗФ по научна дейност и кариерно развитие проф. Сава Гроздев с ордена „Академични палми“ като признание за неговата цялостна дейност в служба на франкофонията и в полза на българските младежи. На свой ред, проф. Гроздев приветства д-р Джовани Калабро от името на академичния съвет и академичната общност на ВУЗФ с “Добре дошъл” в семейството на почетните доктори на висшето училище.
Доайенът на почетните доктори на ВУЗФ и доайен на застраховането в България, Лука Доков, поздрави новия “Доктор Хонорис Кауза” на висшето училище с думите: “Д-р Калабро, аз обичам това училище, повярвайте ми, и Вие ще го обикнете, и ще се радвате да се връщате тук, както аз сега на 92 години.  Лука Доков подари на Джовани Калабро своята мемоарна книга Noblesse oblige (“Благородството задължава”) и разкази за пътуванията си в 120 държави по целия свят.
Г-н Калабро дари на ВУЗФ интерактивни дъски и мултимедия.
Джовани Калабро е 8-мият носител на почетното звание “Доктор Хонорис Кауза” на ВУЗФ.

Повече информация за Джовани Калабро можете да научите ТУК, а с академичното му слово на тема “Секюритизация на нелиствани суровини с цел създаване на финансови продукти” можете да се запознаете ТУК.
Атмосфера от събитието можете да видите ТУК.