Новини

Новини
Български ученици, с научен ръководител проф. Сава Гроздев- зам. ректор на ВУЗФ, спечелиха отличия на балканската олимпиада по математика в Румъния
4 7 16

Български ученици, с научен ръководител проф. Сава Гроздев- зам. ректор на ВУЗФ, спечелиха отличия на балканската олимпиада по математика в Румъния

На 24-29 юни в Слатина, Румъния се проведе Младежката Балканска Олимпиада по Математика. В олимпиадата взеха участие 19 държави. Oтборът на България бе в състав от шест ученици с научни ръководители  проф. Сава Гроздев- зам.ректор на ВУЗФ и Ирина Шаркова. Българските ученици се представиха отлично на 20-та Младежка балканска олимпиада по математика и спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Ето имената на лауреатите:

Евгени Кайряков (златен медал) - 8 клас, СМГ;

Виктор Балтин (сребърен медал) - 8 клас, ПМГ Бургас;

До Виет Кьонг (сребърен медал) - 7 клас, СМГ;

Иво Петров (сребърен медал) - 8 клас, СМГ;

Кристиан Минчев (бронзов медал) - 8 клас, ПМГ Бургас;

Светлин Лалов (бронзов медал) - 7 клас, СМГ.

По време на заключителното заседание на Международното жури на олимпиадата ръководителите на представените 19 държави подписаха Меморандум за организиране на Световна младежка олимпиада по математика за ученици до 16-годишна възраст. Беше избран 5-членен Международен комитет с председател проф. Сава Гроздев- зам. ректор на ВУЗФ, който да регистрира олимпиадата и нейното име и да започне контакти и преговори за определяне на Регламент и домакин на първото издание на олимпиадата през 2018 г.

Честито на учениците за отличията и благодарности на проф. Сава Гроздев за поредния успех на математическа олимпиада, която ръководи.