Новини

Новини
Внедряване на Глобална програма за комерсиализация на технологии в България в сътрудничество с ВУЗФ
24 2 16

Внедряване на Глобална програма за комерсиализация на технологии в България в сътрудничество с ВУЗФ

На 23 февруари т.г. в сградата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) се състоя среща с д-р Дидие Кан, представител на Тексаския университет. Д-р Кан бе запознат от зам.-ректора на ВУЗФ доц. Евгени Евгениев с проблемите и перспективите на иновационната екосистема в България. Срещи бяха организирани и с водещи фирми в тази област, сред които Telerik Progress, а така също и с рисковите фондове NEVEQ, EMPOWER и акселераторите LauncHub и ELEVEN. Състоя се и среща-разговор с Елица Панайотова, изпълнителен  директор на София Тех Парк АД, на която присъстваха и  представители на научно-експертния съвет на организацията.


На тези разговори високо бе оценена идеята за внедряване на Глобалната програма за комерсиализация на Тексаския университет, която ВУЗФ, в партньорство и с други академични институции и представители на бизнеса възнамерява да внедри у нас.
Глобалната програма за технологична комерсиализация на Тексаския университет работи от 2001 година. До 2016 г. тя е осъществена в 19 държави от Азия, Латинска Америка и Европа, като е генерирала приходи от договори за над 1 млрд. щ.д. Идеята тази програма да се осъществи и в България има за цел да се подкрепи комерсиализацията и бизнес развитието както в стартиращи компании, така също и в малки и средни предприятия, както и в големи компании.


“Имаме много сложен процес за селектиране на компании и анализиране на проектите и в края на процеса избираме най-добрите сред тях, със силен потенциал за реализация на продукти и услуги на глобалния пазар“, каза д-р Кан по време на срещата с научните изследователи от ВУЗФ.
Необходимостта от реализация на Глобалната програма за комерсиализация на технологии на Тексаския университет в България е очевидна. У нас работят акселератори, които финансират проекти до 200 000 евро и рискови фондове, които работят по проекти за над 1 млн. евро. Липсват фондове, които да финансират проекти на стойности между 200 000 и 1 млн. евро – и  тук именно е ролята, която може да играе една бъдеща Програма за глобална комерсиализация на технологиите – подчерта в своето изказване каза доц. Евгени Евгениев. Той допълни, че водещи сектори в българската икономика, като ИКТ и фармацевтичната индустрия, са потенциални кандидати за инвестиции чрез дялово участие в Глобалната програма на Тексаския университет в България.

Видео за посещението от Bloomberg TV Bulgaria, можете да видите ТУК.