Новини

Новини
Доц. Али Вейсел и проф. Снежана Башева с участие в кръгла маса на тема „Предизвикателства пред одиторската професия – нормативна база“.
15 2 16

Доц. Али Вейсел и проф. Снежана Башева с участие в кръгла маса на тема „Предизвикателства пред одиторската професия – нормативна база“.

Проф. Снежана Башева и доц. Али Вейсел взеха участие в кръгла маса на тема „Предизвикателства пред одиторската професия – нормативна база“. Събитието се проведе в Университета по национално и световно стопанство и бе организирано съвместно от Финансово-счетоводния факултет на УНСС и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

УС на ИДЕС и Работната група на ИДЕС по изготвяне на проекта на нов Закон за независимия финансов одит бяха поканени да участват в дискусията. Присъстваха Бойко Костов, председател на ИДЕС, съпредседател на РГ по ЗНФО, Валя Йорданова, зам.-председател на УС на ИДЕС, съпредседател на РГ по ЗНФО, Велин Филипов, зам.-председател на УС на ИДЕС, Емил Евлогиев, зам.- председател на УС на ИДЕС и Росица Тричкова, член на УС на ИДЕС.


Модератор на събитието бе проф. Снежана Башева, преподавател във ВУЗФ. Обзорът на нормативните реформи и съвместният одит бяха темите, върху които проф. Башева конструира изказването си.


В програмата на събитието КПНРО бе предствено с изложение на Ваня Донева, председател на КПНРО. Темата на изказването на г-жа Донева бе „Новият ЗНФО - общи предизвикателства пред професията и надзора“.
Мероприятието уважиха Огнян Симеонов, първи зам.-ректор на УНСС и член на КПНРО, Виктор Трифонов, гл. секретар на КПНРО, университетски преподаватели и регистрирани одитори, колеги от КПНРО, представител на АИКБ, ИВОБ и др.


С презентация на тема „Изисквания за придобиване на правоспособност за одитиране на финансови отчети. Ротация“, във формата участва доц. Али Вейсел, представител на ВУЗФ и регистриран одитор.


Акцент на дискусията бяха посочените концептуални различия между КПНРО и РГ на ИДЕС в проекта на ЗНФО относно обекта, обхвата и целите на надзора, системата на контрол на качеството, периода на ротация и способите за упражняване на професията.
Като резултат от обсъжданията може да се заключи, че КПНРО и РГ на ИДЕС ще продължат да си партнират в комуникацията в търсене на консенсусно решение за устойчивост и равновесие в нормативната рамка за одиторската дейност на регистрираните одитори, при запазване на професионалните ценности и традиции и при гарантиране на високо качество на одиторските услуги.