Новини

Новини
Конференция на тема: "ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ В ЕС - ОЦЕНКА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ В ДЪЛГОСРОЧЕН РАСТЕЖ И НЕТНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ТЯХ В СЕКТОРЕН И РЕГИОНАЛЕН ПЛАН"
16 11 15

Конференция на тема: "ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ В ЕС - ОЦЕНКА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ В ДЪЛГОСРОЧЕН РАСТЕЖ И НЕТНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ТЯХ В СЕКТОРЕН И РЕГИОНАЛЕН ПЛАН"

 Окончателното приключване на европейските проекти за периодa 2007-2014 г. е повод да бъде направена оценка на ефективността, с която финансовите инструменти на ЕС са използвани в подкрепа на българските граждани. С тази идея Институтът за стратегии и анализи (ИСА) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) организират конференция "ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ В ЕС - ОЦЕНКА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ В ДЪЛГОСРОЧЕН РАСТЕЖ И НЕТНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ТЯХ В СЕКТОРЕН И РЕГИОНАЛЕН ПЛАН" със специалното участие на заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика на Р България г-н Томислав Дончев.
Конференцията ще се състои на 17 ноември 2015 г. от 9.30 часа до 13.30 часа във ВУЗФ, зала 501, гр. София ул. „Гусла“ №1.
Форумът ще бъде открит от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Сред водещите лектори са председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, ректорът на Химикотехнологичния и металургичен университет проф. д-р Митко Георгиев, главният научен секретар на БАН проф. дбн Евдокия Пашева, зам.- ректорът по европейски проекти и продължаващо обучение във ВУЗФ доц. д-р Евгени Евгениев, представители на малки и средни предприятия, успешно реализирали проекти с европейско финансиране.
Сред поканените гости на конференцията са отговорни политически лица – министри, зам.-председатели на НС, председатели и членове на комисии, които имат отношение към темата на конференцията, евродепутати, представители на държавната администрация, на индустриалния капитал и на малкия и среден бизнес, на чужди компании у нас, работодателски организации, представители на местната власт – областни, общински и
районни кметове, представители на науката и образованието в лицето на БАН и на широк кръг висши училища в страната, специалисти в сферата на иновациите, финансисти, членове на дипломатически и търговски представителства в България.
На базата на експозетата, изказванията и анализа на обратните връзки, ще бъдат изложени най-важните изводи, свързани с подкрепата на по-висока ефективност в усвояването на европейските средства до 2020 г.
Цели на конференцията:
- Да се оцени ефективността в усвояването на европейските средства през първите седем години от членството на България в ЕС. Тази оценка и последващ анализ ще бъдат направени през призмата на новите политики у нас, формирани и реализирани с подкрепата на европейските средства.
- Да се отчете седемгодишният период, като авторитетни представители на науката, на бизнеса и на държавните институции ще споделят своя специфичен опит в работата по проекти, финансирани от Структурните фондове и от Кохезионния фонд на ЕС. На базата на фактите от първите седем години, ще бъдат очертани най-важните очаквания за новия финансов период до 2020 г., ще бъдат споделени поуки и изводи, които да увеличат усвояването на Европейските средства.
- Да се акцентира върху ефекта на европейската подкрепа за развитието на науката и иновациите за формиране на хоризонтални политики в тези сфери за програмния период 2014 - 2020 г., чрез стратегия за интелигентна специализация.

Очакваме ви на 17 ноември в 9.30 часа във ВУЗФ.