Новини

Новини
Преподаватели от ВУЗФ участваха в публичното обсъждане на проекта за нов Кодекс за застраховането
7 10 15

Преподаватели от ВУЗФ участваха в публичното обсъждане на проекта за нов Кодекс за застраховането

Проектът за нов застрахователен кодекс събра представители на застрахователната гилдия, законодатели, преподаватели и студенти. Преподаватели във ВУЗФ взеха отношение по проблемите и достойнствата в проекта за новия Кодекс за застраховането.
Доц. д-р Станислав Димитров  коментира някои особености на застрахователното посредничество, застъпени в проекта. Той цитира данни на Комисията за финансов надзор, според които броят на застрахователните посредници-физически лица е намалял с 69 % само за период от четири години – от 44 021 души на 13 666 души. Според него една от причините за това е регулирането на дейността на застрахователните агенти-физически лица като „свободна професия“ и съответно самоосигуряващи се лица. Стига се до парадокси, подчерта той, че тези посредници трябва да се осигуряват за месеци и големи периоди от време, за които не са извършвали дейност и не са получавали доход. Минималните дължими осигурителни вноски са 1300.32 лв. годишно, което означава, че лицето трябва да има редовни месечни доходи от над 560 лв. Изключително малък е обаче броят на застрахователните агенти-физически лица с непрекъсван месечен доход над тази сума. Доц. Димитров направи конкретно предложение за отпадане на текста от законопроекта, засягащ този проблем (чл. 314 ал. 2). По този начин дейността на застрахователните агенти-физически лица ще се облага като предоставяне на услуги с личен труд, какъвто характер на дейност имат посредниците на капиталовите пенсионни фондове, съгласно Кодекса за социално осигуряване.
Проф. д-р Радослав Габровски обърна внимание на проблема със застрахователната сума и лимит на отговорност при застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, терминологичните несъответствия, както и на забраната за онлайн продажба на тази най-масова застраховка.
Доц. д-р Ирена Мишева говори за изчистване на застрахователния интерес, за ролята на вътрешния одит и за положителните страни в новите текстове относно застрахователния договор.
На събитието, присъстваха и ректорът на ВУЗФ, доц. д-р Григорий Вазов, изпълнителният директор д-р Радостин Вазов и преподавателят по застраховане доц. д-р Жельо Христозов.