Новини

Новини
„ВУЗФ е мястото, където мога да бъда себе си...“
17 8 15

„ВУЗФ е мястото, където мога да бъда себе си...“

Представяме ви Исидор.Тази седмица той е нашият герой в "Активен студент" на ВУЗФ. От есента ще бъде III курс, специалност „Финансов мениджмънт и маркетинг“ във ВУЗФ.  Интересува се от финанси, но от няколко години има силно влечение към капиталовите пазари.

 

1. Каза, че си трейдър, разкажи ни повече?
Сега купувам и продавам акции. За мен това не е работа, а предизвикателство, в което се уча да развивам интуиция, опит и най-вече смелост. Може би това е начинът да се подготвя добре за бъдещите ми планове в живота. По този начин теорията, която научавам в университета, мога да я приложа на практика и да проверя как работи.  Така разбирам, че ходенето на лекции е средство да бъда по-добър там, където искам да се реализирам. Аз съм тук, за да придобия още много знания и опит, и утре да мога да ги предам на някой друг, който също като мен си е мечтаел да влезе в истинската борсова търговия. Надявам се с общи усилия Българската фондова борса да се развие по начин, подобаващ на една европейска икономика, както например успя да направи румънската фондова борса, независимо дали ще бъде продадена или преструктурирана.

2. Как виждаш развитие на страната ни в тази насока?
За съжаление, в момента борсата ни е една от най-слабите в Европа. Абсурдно е понякога оборотите да падат до нивата на основния индекс SOFIX до 15 хил. лв. на ден. Абсурдно е големи фондове, които са инвестирали в БФБ да не намират причина да останат. Факт е, че разпродават активите си и е факт, че това не е позитивен индикатор за българската икономика. Абсурдно е КФН да иска отмяна на тримесечните отчети и замяната им с шестмесечни. Абсурдно е, че държавата абдикира от сърцето на икономиката, а именно фондовата ни борса. Абсурдно е през юли да бъдат публикувани отчети за последното тримесечие на 2015-та година. Абсурдно е да се окаже, че странната "прогноза" била за миналата година, независимо, че същата се публикува на официалната страница на БФБ. Вярвам, че въпреки всичко БФБ има огромен потенциал, неразвит и неизползван като капацитет до момента и още повече вярвам, че всичко това ще се променени един ден, а този ден няма да е много далеч. Аз съм на 18 години и вече знам, че в живота няма невъзможни неща, стига да го искаш достатъчно силно и да не спираш да работиш. И може би е крайно време да спрем да обвиняваме обстоятелствата за собствените си неуспехи и да спрем да разчитаме, че някой друг ще подреди живота ни вместо нас самите ние.

3. След толкова сериозна тема като Фондовата борса в България, разкажи ни как използваш свободното си време? 
Обичам киното и при всяка възможност не пропускам стойностен филм. Когато съм напрегнат, хващам китарата. Когато съм ядосан, окосявам градината. А иначе, следя положението на Wall Street, индексите HANG SENG INDEX и DAX. Чета световните новини и обичам да правя собствени анализи и прогнози. Забавлявам се със състезанията от формула 1 и с "екзотични" моменти от българската политика. Но все пак, страстта ми е в спортните автомобили.

4. България или чужбина?
България. За мен няма и няма да има различна алтернатива. Харесвам си държавата и вместо да я критикувам, бих се опитал да направя така, че повече хора да мислят по този начин и да се чувстват добре тук и сега. Не мога да си представя да отида някъде другаде. Тук е моят дом.

5. Мечтаеш ...
... като се обърна след години назад, да няма нищо, за което да съжалявам.

6. Учиш се от…
... хората, от които има какво да науча, от живота, който живея, от нещата, които правя. Човек никога не знае достатъчно, в противен случай би се самозабравил и би спрял да се развива.

7. Определяш себе си като…
... различен, но не на всяка цена, най-вече се старая да бъда себе си.

8. Защо избра ВУЗФ?
Тук мога да бъда себе си. Тук мога да получа това, от което имам нужда, за да постигна онова, което искам. Научих много неща. Срещнах хора, които са постигнали това, което желаят и така разбрах, че няма невъзможни неща, стига да ги искаш.


Визитка на Исидор:
Казвам се Исидор. От есента ще съм III курс, специалност „Финансов мениджмънт и маркетинг“ във ВУЗФ. Винаги са ме интересували финансите. От няколко години имам интерес към капиталовите пазари. Контактите с преподавателите в университета ми помогнаха ясно да осъзная с какво искам да се занимавам. Така събрах кураж и смелост да направя това, което винаги най-много съм искал, а именно - да търгувам на фондова борса. Получавах съвети от хора, които са практици в тази област. Така успях да си избера най-добрия за мен инвестиционен посредник, а именно ИП КАРОЛ. За пръв път имах пряк досег с "борсата" на обучение, организирано от ВУЗФ съвместно с изпълнителния директор на ИП КАРОЛ. Именно така осъзнах, че това е нещото, което ми доставя удоволствие и исках да се реализирам. Това беше една от мечтите ми. Сега съм трейдър.


Екипът на ВУЗФ изказва благодарност на Исидор за това, че се съгласи да разкаже за себе си
и да бъде от първите лица на кампанията “Активен студент”, с която искаме да популяризираме дейностите, бизнес идеите, предприемачеството, проектите, хобитата и талантите на нашите студенти и да ги разкажем на всички.
Включи се в кампанията и ти! Пиши ни на marketing@vuzf.bg  или ако предпочиташ, ни разкажи лично за твоите проекти на тел. 02/40 15 807/829.