Новини

Новини
Малките екипи могат да променят света
17 7 15

Малките екипи могат да променят света

Представяме ви първите лица на кампанията на ВУЗФ „Активен студент“, Георги Петров и Ники Георгиев, специалност “Финансов мениджмънт и маркетинг”, IV-ти курс, които ни представят своя Startup проект T R E V O R.

1. Защо избрахте да се развивате в сферата на технологичното предприемачество?
Нашето поколение израсна с компютри. Те ни показаха, че в рамките на броени години развитието на технологиите може да достигне феноменално ниво. Както вече споменахме, ние вярваме, че технологиите са следващата стъпка в еволюционния процес на човека. Всеки може да предложи вече съществуващ продукт на пазара, но създаването на радикални иновации, променящи живота на хората, е огромно предизвикателство. Любовта ни към технологиите и страстта ни към предприемачеството формираха нашите характери и това се случи в изключително подходящ момент - технологичните иновации тепърва навлизат.
 2. Как оценявате условията за стартиране на бизнес в България?
Днешните технологии дават възможност да реализираш всяка своя идея. Ние лично работим с талантливи хора от България, Египет, Украйна, Америка, Индия и други държави. България е специално място, защото предлага невероятно интелигентни и талантливи специалисти в IT и научните сектори. Те печелят световни състезания по роботика, информатика, математика, химия и биология, а за нас е удоволствие да работим с хора като тях. България няма изградена инфраструктура за предприемачество, за развитието и финансирането му. Ние обаче имаме план да се погрижим и за това. За нашата компания България предлага  “low cost” развитие и талантливи специалисти, които ни дават конкурентоспособност на световния пазар.
 3. Бихте ли разказали повече за проекта T R E V O R?
T R E V O R е персонален асистент с изкуствен интелект и неговата цел е да оптимизира всеки един аспект от вашия живот и живота на хората, с които работите.    T R E V O R може да бъде използван както за реализирането на лични цели, така и за менажиране на бизнес проекти, за работа в университетска среда, за екипна дейност и проекти с различен характер. Възможностите, които T R E V O R предоставя,са без ограничения. Неговата основна задача е да бъде активна част от живота ви, да асистира в управлението на графика ви, да подпомага работния процес на екипа ви, да се грижи за вас и вашите нужди, уведомявайки ви за всичко случващо се във всеки един аспект от живота ви. T R E V O R ви дава среда за развитие както на личностно, така и на професионално ниво. Той използва своите алгоритми,  за да се адаптира към вас, което пък му позволява да стане вашият истински персонален асистент.
 4. Бихте ли описали визията си за бъдещето на технологиите и в частност за такива сегменти като изкуствения интелект и персоналните асистенти? Как очаквате да се развиват те и по какъв начин ще променят живота ни?
Персоналните асистенти ще съществуват поради същата причина, поради която съществуват и калкулаторите - ефективността. Ние знаем таблицата за събиране и умножение, но въпреки това използваме калкукатори ежедневно. Технологиите се развиват, защото винаги търсим по-лесния и по-ефективния начин за постигане на цели.
Изкуственият интелект ни дава възможност да общуваме по човешки начин с безгранична по качествата си машина, която се адаптира много по-бързо от нас. Тази безграничност трябва да се насочи към правилната форма. В нашия случай това е “Личен асистент”. Личният асистент може да се погледне като надграждащ елемент към вас, който се отличава с постоянна връзка с информационната мрежа на света - интернет, и почти необятна изчислителна мощ. Накратко, този интелект е създаден да разшири вашия потенциал на развитие. Личният асистент е създаден да служи на вас, да ви направи по-ефективни и да се грижи за вашите лични нужди.
 5. Смятате ли, че български проект може да се наложи в тази област, в която действат гиганти като Apple и Google?
Тук се крие истинският потенциал на технологиите - гениалността, решителността и мотивацията са често доста по-ефективни от глобалните корпорации. Това е идеята на Startup-ите – че малки екипи могат да променят света, както и да изместят гигантите (както често се случва). На този етап, България ни дава нужната среда за развитие, макар и да е доста ограничена.
 6. По какъв начин образованието ви във Висшето училище по застраховане и финанси ви помага?
През последните 4 години, ВУЗФ ни вдъхна кураж и мотивация да следваме идеите си - това бе безценно. Те ни помогнаха да изградим начина си на мислене, който ни доведе до изграждането на компания с амбицията да променим ежедневието на хората и развитието на изкуствения интелект като цяло.
 7. Кое е най-ценното, което сте научили във ВУЗФ?
Че всичко е възможно –  с достатъчно силна вътрешна мотивация, свобода и решителност.
 8. Какъв е съветът ви към другите млади хора, които искат да реализират собствена бизнес идея?
Направете първата стъпка днес, утре ще е прекалено късно. "If you wanna succeed as much as you wanna breathe, then you’ll be successful."
 9. Бихте ли описали  себе си с по една дума ?
Георги - Визионер,
Ники - Визионер
Визионер = лудост

Визитка на създателите на  T R E V O R:
Ние сме Георги Петров и Ники Георгиев и сме създателите на T R E V O R. От 8 години учим заедно бизнес. Четири години учихме в ЧПГ  “Банкер” и сега завършваме бакалавърската програма Financial Management and Marketing  във  ВУЗФ . За нас предприемачеството е начин на живот.
Срещахме се често и обсъждахме десетки идеи и проекти, които биха променили  радикално начина на живот на хората. За съжаление, осъзнахме, че реализирането на проекти с такива мащаби бе непосилно за двама млади предприемачи. Също така разбрахме (по трудния начин), че е нереалистично един човек ефективно да ръководи множество проекти и компании, а заедно с това и личния си живот. Реализирането на нашите идеи отнема значителен ресурс и T R E V O R  е първата стъпка към нашите цели. Това, което ни дава вътрешна сила, спокойствие и баланс, е любовта към технологиите и вярата, че те са част от еволюционния процес на човека.

Екипът на ВУЗФ изказва благодарност на Жоро и Ники за това, че се съгласиха да представят своя Startup проект T R E V O R и да бъдат първите лица на кампанията “Активен студент”, с която искаме да популяризираме дейностите, бизнес идеите, предприемачеството, проектите, хобитата и талантите на нашите студенти и да ги разкажем на всички.
Включи се в кампанията и ти. Пиши ни на marketing@vuzf.bg  или ако предпочиташ, ни разкажи лично за твоите проекти на тел. 02/40 15 807/829.