Новини

Новини
Къщата музей "Иван Вазов" заживя своя нов живот
6 7 15

Къщата музей "Иван Вазов" заживя своя нов живот

На 3 юли т.г., в навечерието на 165-тата годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван  Вазов, с духов оркестър, поетичен рецитал и в присъствието на потомъка на Вазовия род доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, тържествено бе открита обновената фасада на къща музей "Иван Вазов" в столицата. На тържеството присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и други представители на държавната администрация, много гости и журналисти.
Първият етап от ремонта на сградата бе осъществен със средства на Столичната общината, министерството на културата и частни дарители.

Събитието бе съпроводено с концерт на Софийския духов оркестър, който изпълни  най-известните български мелодии по текстове на Вазов, след което имаше и малък поетичен рецитал, изнесен от известния му балкон.

По обновлението на фасадата са работили арх. Христина Стоянова, в сътрудничество със специалисти от Министерството на културата. Интересното е, че мнозина са пожелали да положат и безвъзмезден труд по реставрацията на сградата – това е много важен показател за отношението на хората към големите фигури от миналото на България.
Къщата на Вазов е най-старият дом-музей на писател в страната, сега е част от Националния литературен музей, посещаван годишно от над 2000 души.