Новини

Новини
Изключителен интерес предизвика второто издание на международния финансов форум “Иновации”
17 6 15

Изключителен интерес предизвика второто издание на международния финансов форум “Иновации”

Асоциация Банка на годината и ВУЗФ бяха организаторите на второто издание на престижния финансов форум “Иновации”, който се проведе на 16 юни 2015 г. в София.
Иновациите са във фокуса на образованието, което предлагаме във ВУЗФ, заяви при откриването на форума ректорът на висшето училище доц. д-р Григорий Вазов. Това е поредната престижна конференция, която организираме през тази година с акцент върху иновативните практики и решения, свързващи образованието и науката с бизнеса.
Специален гост на форума беше директорът на Финансовия център за аналитична подкрепа на Световната банка - д-р Фернандо Монтес-Негрет. След премиерната презентация във Виена миналата седмица, в София той представи за първи път в България публично доклада на световната банка “Регионалната киберсигурност във финансовия сектор - предизвикателства и решения”.
Вниманието привлече и Карин Рубинщайн, главен изпълнителен директор на Israel Advanced Technology Industries (IATI), която обединява над 500 хайтек компании. Нейната презентация бе озаглавена "Израелската високотехнологична екосистема: Пътят към успеха."
Участниците във форума дискутираха предизвикателствата пред финансовия бизнес в глобален и регионален аспект, използването на социалните мрежи в банкирането, влиянието на новите технологии върху работата на банките.
Банките са изправени пред нови клиенти и предизвикателства каза Петър Андронов,  главен изпълнителен директор и председател на УС на СИБАНК. Новите, младите клиенти на банките са други, сравняват, търсят, ценят най-бързата банкова услуга. Новите регулации променят драстично банковото дело, разходите на банките растат и на тях им се налага да работят в силно и нерегламентирано конкурентна среда. Банковото дело става изключително скъп бизнес, а това означава реформи, включително технологични, включително консолидации, бяха обобщенията на експертите. Ритейл компаниите, компаниите с телекомуникационен характер предоставят финансови услуги, без да са ограничени от реда, който спазват банките.
Новото предизвикателство се нарича big data или обработката на натрупаните в банките големи масиви с данни с цел предлагане по качествено нов начин на банковите продукти.
“Не можеш да влизаш в новата ера със старите продукти”, каза и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк . Щом Goldman Sachs правят дигитална платформа, значи, че всички трябва да направим това, а който не го направи, ще загуби, смята той.
“Клиентът, не продуктът e във фокуса на банките”, подчерта Софи Бертин от SIX Group Швейцария. Модерното банкиране предлага на клиентите цялостно преживяване и то приятно преживяване, каза тя. Банката идва при клиентите, не клиентите при банката. Главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова подчерта ролята на иновациите като всекидневна промяна на всички сфери на банковата дейност към по-модерно, по-качествено обслужване на клиента, за което изключителна важност имат технологиите.
Ираван Хира, генерален мениджър на HP България разгледа темата за финансовите иновации през призмата на корпоративния клиент, но и през призмата на ритейл клиента. Ние очакваме банките да се превърнат в наш партньор и съветник по управление на активи, каза Ираван Хира.

Снимки от форума можете да видите ТУК.