Новини

Новини
България се учи от корейския опит в областа на иновациите, образованието  и науката
4 6 15

България се учи от корейския опит в областа на иновациите, образованието и науката

При изключителен интерес приключи организираната от Висшето училище по застраховане и финанси  и посолството на  Р Корея в България международна конференция на тема: “Корейският опит в иновациите, образованието и науката за България”, която се проведе на 4 юни, т.г. в Гранд Хотел София. Международният форум беше открит от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, Н.Пр. Shin Maeng-ho, посланик на Р Корея в България, проф. Костадин Костадинов и проф. Николай Денков, зам.-министри на образованието и науката, г-н Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община по направление “Финанси и стопанска дейност”. Поздравителен адрес от името на президента на Р България, Росен Плевнелиев, поднесе доц. д-р Румяна Коларова, секретар на президента по образование, наука и гражданско общество. "Днешната дискусия събира на едно място представителите на държавните институции, бизнеса и академичните среди. Тя е прекрасен пример, че сътрудничеството между България и Република Корея се развива във възходяща линия...Подобен тип инициативи са крачка напред към подобряването на диалога и обмена на добри практики в сферата на образованието и за откриването на нови и работещи формули в областта на иновациите", се казва в поздравителния адрес. 
"От международни конференции за обмяна на опит може най-бързо да се намери верният път за развитие", подчерта ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Според него подобен тип международни форуми допринасят за постигането на голям успех както на нашата страна, така и на университетите от всички държави, които работят заедно с тях. "Това е най-краткият път от това, което смяташ, че е необходимо за обществото, при това – независимо от българската държава", каза още ректорът. 
Доц. Вазов разказа и едни от първите си преки впечатления за Корея: "Още през 1993 година от тогавашната си позиция на заместник-министър на промишлеността (1991-1994) откривах Деня на България по време на световното изложение в Сеул. Още тогава развитието и изобретенията на Корея изпреварваха развитието на света". 
На свой ред посланикът на Република Корея у нас Н.Пр. Шин Менг-хо изрази благодарностите си както за поканата за участие и организиране на международната конференция, така и за възможността за показване на корейския опит в сферата на образованието. "Трябва да се учим едни от други", категоричен е Менг-хо.

Сред акцентите на конференцията бяха: Реформите в корейската образователна система и примера на корейските иновативни компании. Модератор на панела беше доц. д-р Евгений Евгениев, ВУЗФ.
Бившият министър на образованието, науката и технологиите на Република Корея (2010-2012г.) проф. Джу Хо Лий обяви, че през последните 50 години Корея може да се похвали със силна образователна експанзия. За пример той даде 1960 година, когато в сравнение със САЩ Корея е била недобре развита по отношение на своето образование. През 2010 г. обаче нивата на двете държави почти се изравняват.
Проф. Лий изтъкна, че това се дължи на големите реформи в образователния сектор, които са започнали с анализ и набелязване на основните проблеми - ниският ранг на университетите, силната вертикална диференциация на ВУЗ-овете. Анализите са установили още, че фокусът е върху тестовете в училище за сметка на практическите умения и творческите идеи.
Бившият образователен министър обясни още, че е важно реформата да върви в две направления - управлението на кризи и отварянето на образованието към нови индустрии, партньори и играчи.
"Човешкият капитал е най-важният ресурс за икономически растеж", отбеляза Джу Хо Лий и добави, че най-важната поставена цел е развитието и диверсификацията на образованието.
Ръководителят на “Самсунг Електроникс” за България Крис Чънг разказа за опита на компанията в създаването на smart classrooms в Корея, България, Хърватия и как дигиталното образование значително улеснява и подпомага образователния процес.
Зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадинов сподели, че само преди броени дни българска държавна делегация, водена от президента Росен Плевнелиев, е била на посещение в Корея, където е било подписано двустранно споразумение за сътрудничество в областта на образованието, науката и технологиите.
На финала на конференцията ректорът на ВУЗФ доц. Вазов подари на Н.Пр. Shin Maeng-ho керамична ваза по повод 25 г. от установяваване на дипломатически отношения между Р България и Р Корея.

Медийни партньори на събитието са сп. “Икономика”, в. “Банкер”, в. “Застраховател прес”, Klassa.bg, Inews.bg, Insmarket.bg.

Всичко за конференцията на www.ino.vuzf.bg/korea

Снимки от атмосферата на конференцията можете да видите ТУК.