Новини

Новини
ВУЗФ подписа споразумение за международно сътрудничесто с Пекинския обединен университет
1 6 15

ВУЗФ подписа споразумение за международно сътрудничесто с Пекинския обединен университет

На 29 май 2015 година  във ВУЗФ – Университет за финанси, бизнес и предприемачество беше проведена Международна конференция на тема „Образованието – традиция и модерност“. Конференцията беше организирана от ВУЗФ съвместно с Пекинския обединен университет – Китай, Мининския университет – Русия, Университета Игнатий – САЩ, както и с български и международни образователни списания и институции.
В организационния комитет на проведената конференция фигурират имената  на известни учени от Австралия, Германия, Израел, Китай, Норвегия, Русия, САЩ, Тайланд, Франция, Холандия, Япония и др.
На конференцията бяха обсъдени проблеми, свързани с тенденциите и предизвикателствата, които стоят пред съвременното образование. Голям интерес предизвика докладът на проф. д-р Ксу Йангли (Китай), в който бяха представени проблемите и предизвикателствата пред китайското висше образование, на проф. д-р Йохан Шнайдер (Германия), който представи концепцията на немските специалисти за основните лидерски умения в образователните системи, на проф. д-р Михаил Соловьов (Русия), който представи перспективите и предизвикателствата пред висшето образование за периода от 2013г. до 2023 година, на проф. д-р Пламен Макариев (България), който описа парадоксите на българското висше образование в интеркултуралистка перспектива и др. 
По време на конференцията беше подписан договор за широко академично и научно сътрудничество между ВУЗФ – Университет за финанси, бизнес и предприемачество и Пекинския обединен университет. В договора се предвижда разработването на съвместни научни проекти, академичен обмен на преподаватели и студенти, който включва едномесечни взаимни визити на преподаватели и едногодишно обучение на студенти от ВУЗФ в Пекинския обединен университет.
Може би най-интересната част от договора между двата университета е възможността за създаване на съвместни бакалавърски, магистърски и докторски програми, които да бъдат реализирани от международни преподавателски екипи. Първа реална стъпка в тази насока ще бъде създаването във ВУЗФ на най-модерната в Европа бакалавърска програма по „Бизнес психология и поведенческа икономика” и на магистърска програма  по „Организационна психология и поведенческа икономика“. За създаването на тези две програми беше взет под внимание фактът, че през последните десет години на два пъти Нобеловата награда беше присъждана на специалисти от тази интересна междинна научна област, която по успешен начин интегрира психологията и икономиката. Другото сериозно основание за създаването на тези две програми се отнася до все по-нарастващата нужда от бизнес психолози, които да участват в управлението на международните икономически процеси и на интензивната бизнес комуникация.
Приемът във ВУЗФ на кандидат-студенти в бакалавърската специалност по Бизнес психология и поведенческа икономика и на кандидат-магистри за магистърската програма по „Организационна психология и поведенческа икономика“ стартира от учебната 2015/2016 година. Очакванията са през следващите години и двете програми да придобият сериозен международен академичен статут и да бъдат предлагани от международния преподавателски екип на английски език, а в близко бъдеще и на китайски език.
Основната цел на организаторите е проведената конференция да се превърне в значим международен форум, на който представители от петте континента всяка година да дискутират актуалните проблеми на модерното образование. Българската и международната читателска аудитория ще бъде запознавана с резултатите от тези ежегодни научни форуми чрез асоциираните към тях български и международни списания.

Снимки от конференцията можете да видите ТУК.