Новини

Новини

БАН и ВУЗФ представиха проект за изграждане на ново поколение от конкурентоспособни учени

 25 млади учени-докторанти ще участват в проект за повишаване качеството на образованието и на научните изследвания в областта на бизнес-инженерството, стана ясно на пресконференция в БАН.
Проектът се реализира по Оперативна программа „Развитие на човешките ресурси” и ще продължи до октомври 2015 година. Младите учени ще имат финансова възможност да завършат своите изследвания, да направят научни публикации, както и да присъстват на повече от 30 международни конференции в цял свят.


Повече информация за проекта:

Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Институт за икономически изследвания при Българска академия на науките (ИИИ – БАН) осъществяват проект „Повишаване качеството на образованието и на научните изследвания в областта на бизнес–инженерството за изграждане на икономика, основана на знанието (иновациите) и финансите". Ръководител на проекта е проф. д-р Костадин Костадинов (БАН). Членове на екипа по изпълнение на проекта са: гл. ас. Радостин Вазов (изпълнителен директор на ВУЗФ и зам. ръководител на проекта); проф. д-р Веселин Минчев (ИИИ – БАН); проф. д-р Георги Шопов (ИИИ – БАН) и доц. д-р Рая  Стайкова (Институт за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ-БАН).
Основната идея на този проект е да се изгради механизъм за ефективно взаимодействие между учени и специалисти от практиката в сферата на иновациите и по този начин да се създаде по-добър икономически климат и среда за развитие на конкурентоспособни предприятия. В основата на конкурентоспособността е въвеждане на нови технологии, продукти, услуги, за които вече съществуват научни резултати. Ключов елемент е адекватната подготовка на докторанти, пост-докторанти и млади учени, които от една страна да са създателите на новото икономическо знание, а от друга - да притежават допълнителни умения и знания как в практиката да бъдат приложени тези научни нови постижения.
За постигане на тези цели е разработен механизъм, в основата на който е концепцията за бизнес-инженерството  като  форма на трансфер на научни резултати към бизнеса. Създадена е програма за нов тип междудисциплинарно обучение на докторанти, пост-докторанти и млади учени. Предвижда се в рамките на проекта новата програма да бъде апробирана и доразработена според изискванията на бизнес средата у нас и по този начин да се създат условия за изграждане на икономика, основана на знанието (иновациите) и финансите. Достъпът до финансирането и управлението на финансовите ресурси са ключови елементи в новия интегрален инструмент на ЕС –  програма Хоризонт 2020.
Задачите на проекта целят да се изгради ново поколение от млади конкурентоспособни учени, които да притежават квалификация и специфични умения, адекватни на образователните критерии и да бъдат запознати с новите постижения на икономическите изследвания едновремено с това на потребностите на бизнеса и на пазара на труда. Тези задачи са насочени предимно към увеличаване на инвестирането в обучението и подготовката на учените  и специалистите.  Това са:
- Реализиране на иновационен подход при провеждане на академичното обучение на докторанти и специализанти като се изгради  партньорство между бизнеса и академията, където младите хора да имат достъп до конкретни заявки от бизнеса, да акумулират опита на водещи лектори и изследователи, да създават нови продукти с практическа насоченост;
- Стимулиране на мобилността и възможностите за партнорство и съвместна работа с колеги от страната и чужбина;
- Създаване на  условия за развитие на изследователския потенциал в областта на бизнес-инженерството;

Ръководител проект – Проф. д-р К. Костадинов
kostadinov@vuzf.bg  ;GSM: 0882-909-100