Новини

Новини

Фернандо Монтес-Негрет, с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Висшето училище по застраховане и финанси

Фернандо Монтес-Негрет: „Пред финансовата криза все още стоят много отворени въпроси, които чакат своя отговор“

 На официална церемония г-н Фернандо Монтес-Негрет, един от водещите финансови консултанти на МВФ и Световната банка, беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Почетните символи на отличието му  бяха връчени от доц. д-р Григорий Вазов, ректор и президент на ВУЗФ.
Изборът на  Фернандо Монтес-Негрет за носител на  това звание е определен от факта, че той е  изключително авторитетна фигура във финансовия сектор, ръководител на редица програми на Световната банка и ключов консултант в МВФ. Автор е на множество статии и публикации в областта на финансите.



Фокусът в академичното слово на г-н Монтес-Негрет бе върху спиралите на ликдвидността по време на глобалната финансова криза. Ето и някои от неговите заключения:
• Финансовите институции са крехки. Подложени са на ликвидни рискове на пазара, както и на ликвидни рискове на финансиране.
• Информационните технологии променят бизнеса на банките. Драматичните промени в ИТ не се свеждат само до намаляване на разходите, но и до създаването на  значителни иновации, финансови продукти и услуги.
• Важно е да се изучават пазарите от микроикономическа гледна точка, за да се разбере глобалната картина на ликвидността.
• Навременното признание на загубите  прави по-прозрачно за инвеститорите реалното движение на техните инвестиции.
• Финансовите регулатори трябва да разбират по-добре бизнес моделите и източниците на финансиране на различните  участници на пазара.


Ето няколко факта от биографията на г-н Фернандо Монтес-Негрет:

Г-н Фернандо Монтес-Негрет работи като старши финансов консултант към МВФ и Световната банка от началото на 2013 г. По време на работа си в Световната банка разработва доклади за изпълнение и внедряване на кредити за техническа помощ за финансовия сектор в Хондурас и Кения, пише доклади за политиката на финансовите системи в България, Полша, Румъния и Хърватия, а също така участва в осигуряването на техническа помощ за Централната банка на Русия по проблема за  платежните системи.
През 2010-2012 г. работи в МВФ като старши експерт към отдел „Монетарни и капиталови пазари”, направление „Финансов надзор” , отговарящ за  държави в криза, а също така води технически мисии в Перу, Мексико, Полша и Уругвай, атестира  множество програми за финансова оценка. Преди да се присъедини към МВФ, г-н Фернандо Монтес-Негрет в продължение на шест години е бил  директор на отдел „Развитие на частния и финансовия сектор” на Регион Европа и Централна Европа в Световната банка. Преди това е бил ръководител на сектор, отговарящ за финансовата политика, управлението при кризи и кредитирането в регион Латинска Америка, работил и  по кризите  в Мексико и Аржентина.
 Бил е заместник-управител на Централната банка на Колумбия, съветник към Паричния съвет (най-високия държавен  пост в правителството по онова време) и заместник-секретар на финансите.