Новини

Новини

Честит 11 - ти рожден ден на Висшето училище по застраховане и финанси

Висшето училище по застраховане и финанси празнува своя 11 - ти рожден ден на 11 май, денят в който Православната Църква почита паметта на светите братя Кирил и Методи.
Славянските първоучители са канонизирани за светци от Българската православна църква в края на 19 в. През 1851 г. в Епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" за първи път денят се чества и като Празник на българската просвета (24 май - нов стил). В средата на ХІХ в. празникът се чествал в Русия и в България, във връзка със започналата борба за църковна независимост.
От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.
След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн. През 1892 г. Стоян Михайловски написва химна "Върви народе възродени". През май 1901 г. Панайот Пипков написва музиката към текста.
С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, вече се чества на 24 май.
След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).
Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са Методий и Константин Философ, създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил популярност в неговата руска редакция като : черковно-славянски език и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги тачи и като едни от светите Седмочисленици.

Честит празник на основателите на Университета по застраховане и финанси!

Честит празник на Академичното и Административно ръководство!

Честит празник на всички бъдещи, настоящи и бивши студенти на ВУЗФ!