Новини

Новини

Финансова подкрепа в рамките на инициативата на президента Росен Плевнелиев „Подкрепи една мечта“

КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ
ЗА ИНИЦИАТИВИ НА ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, НАСОЧЕНИ КЪМ
ПОДКРЕПА НА ПРИЕТИ ПРЕЗ 2012 Г. СТУДЕНТИ, НАПУСНАЛИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА ДЕЦА, ЦЕНТРОВЕ ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП И ЗАЩИТЕНИ ЖИЛИЩА, КАКТО И КЪМ НАСЪРЧАВАНЕ УЧАСТИЕТО В ПРОЦЕСА НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ НА АБСОЛВЕНТИ, ПОСТИГНАЛИ НАЙ-ВИСОКИ АКАДЕМИЧНИ РЕЗУЛТАТИ

1. Инициативи на Президента Росен Плевнелиев за финансова подкрепа, стажуване и работа на приети през 2012 г. студенти, напуснали специализираните институции за деца, центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища

През 2012 г. в рамките на инициативата „Подкрепи една мечта“, част от която бе традиционният абитуриентски бал за младежи, напускащи специализираните институции за деца, центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища, бе проведена трудова и образователна борса, насочена към информиране на младежите за възможностите за продължаване на образованието или трудова реализация в съответствие с техните лични интереси и предпочитания.

С оглед подкрепа на младежите, приети за студенти, са предвидени следните две възможности:

1.1. Отпускане на еднократна финансова помощ в размер до 2000 лв. на приети за студенти през 2012 г. младежи, напуснали или напускащи специализирана институция за деца, център за настаняване от семеен тип или защитено жилище, които са с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто или социално слаби. Необходимите документи за кандидатстване за финансовата помощ са посочени в приложените Правила за получаване на финансова помощ от инициативата „Подкрепи една мечка“. Срокът за подаване на документите до Администрацията на Президента е 20.10.2012 г.

За повече информация по 1.1. щракнете върху следната връзка:ПРАВИЛА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ОТ ИНИЦИАТИВАТА „ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА“.

1.2. Осигуряване на месечна издръжка на младеж, приет във висше учебно заведение по професионално направление „Икономика“, и осигуряване на подходяща работа за срок не по-малко от 2 години от Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ въз основа на Споразумение  между компанията и Администрацията на Президента. Необходимите документи за кандидатстване са посочени в приложените Правила за реда и условията за кандидатстване за стипендия, предоставена от ПОК „Доверие“ в рамките на нициативата „Подкрепи една мечта“. Срокът за подаване на документите до Администрацията на Президента е 20.10.2012 г.

За повече информация по 1.2. щракнете върху следната връзка:ПРАВИЛА ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА СТИПЕНДИЯ, ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ПОК“ДОВЕРИЕ“ В РАМКИТЕ НА ИНИЦИАТИВАТА „ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА“.

2. Насърчаване участието в процеса на вземане на решения на абсолвенти, постигнали най-високи академични резултати – предвижда се провеждането на среща на Президента на 05.12.2012 г. с абсолвенти, завършили с най-висок успех образователно-квалификационна степен  „магистър“ след 01.01.2012 г. За целта е необходимо всеки университет да предостави не по-късно от 20.10.2012 г. информация за тримата абсолвенти, завършили след 01.01. 2012 г. с най-висок успех образователно-квалификационна степен „магистър“  на съответното висше учебно заведение. Информацията е необходимо да съдържа имената на лицето, професионалното направление, успеха, данни за контакт /e-mail, телефон или адрес/.

Информация за инициативите е публикувана на следните адреси:

    http://www.president.bg/news.php?id=4863/
    http://www.president.bg/news.php?id=4934/