Новини

Новини
ВУЗФ домакин на инициативата „Жените в бизнеса срещу рака на гърдата“
17 7 12

ВУЗФ домакин на инициативата „Жените в бизнеса срещу рака на гърдата“

 На 17.07  ВУЗФ беше домакин   на национална инициатива   на  Членовете на Business Lady Club и сп. Business Lady  в подкрепа повишаване обществената информираност към профилактика рака на гърдата на жени пред хирургична интервенция, стана ясно на кръгла маса под надслов „Жените в бизнеса срещу рака на гърдата”.
 
Обществената значимост на проблема се повишава от някои тревожни тенденции в последно време - увеличаващ се брой на заболелите и спад на възрастовата граница. Всяка година 3500 жени заболяват от рак на гърдата, като от тях 75%  са над 50- годишна въраст, останалите 30% са на възраст между 25 и 30 години. Има жени на 22 и 23 години при, които се поставя тази диагноза, а общия брои на жените с мамектомия  надхвърля 35 000.
 Същевременно действията по профилактика, ранното диагностициране и реалната познаваемост на начините за лечение не са достатъчно развити и не се прилагат на практика, алармираха участниците на провелата се кръгла маса.

Кампанията „Ангели срещу рака на гърдата” е насочена към физическото и емоционално преодоляване на хирургичните последици при рака на гърдата. Сред нейните цели са повишаване нивото на здравна култура у нас, засилване на мерките за профилактика, както и набирането на средства за закупуване на импланти за жени, на които предстои да бъдат оперирани от рак на гърдата.

„Здравеопазването е на обществото, медицината - на лекарите”, каза г-жа Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси.

 Присъстващите на кръглата маса се обединиха около следните предложения:

 Да се работи в посока провеждането на поне два пъти годишно часове за информация и консултации във висшите и средните училища по проблемите на рака на гърдата, начините за профилактика и последиците от заболяването;

Компаниите, които са собственост или се управляват от жени – членове на клуба, да инициират първи отворени срещи с лекари и психолози за своите служители;

Да стартира благотворителна кампания, насочена основно към бизнеса, за набиране на средства за импланти за жени, на които предстои да бъдат оперирани;

 Бизнес клубът ще инициира и конкурс за най-добра социално отговорна кампания, насочена към борбата с рака на гърдата и пълноценния живот на жените с тази диагноза и техните близки.
Има нужда от непрекъснато насърчаване и подкрепа на съвместните усилия на държавата, здравните експерти и българските жени в областта  на  профилактиката, ранното диагностициране и подобряване на информираността за начините за лечение.  

Business Lady Club
Business Lady Club представлява доброволна неформална организация, която обединява успешни бизнес дами от различни сектори, подкрепя и насърчава  позициите на жената в обществото и работи за устойчиви и социално отговорни каузи, за едно по-добро бъдеще.

 Видео от събитието:

Tv 7
BG On Air