Новини

Новини
X Factor за математици ще се проведе в България
20 3 12

X Factor за математици ще се проведе в България

Десетки световно признати имена в математиката се събират на 21-25 март у нас

• Патрон на събитието е министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов
• Домакин на събитието е Висшето училище по застраховане и финанси

Каква е връзката между математиката и живота, литературата, музиката, природата, космоса, обществото, философията, спорта?
Как да учим по математика посредством игри, като например „Бикове и крави” или чрез рисунки и карикатури?
Какво е приложението на математиката в китайския език и какви математически кодове се съдържат в ежедневния живот?

Това са една малка част от темите на тазгодишното издание на EuroMATH, международна математическа конференция, която ще се проведе в София между 21 и 25 март. Ежегодната конференция се организира за първи път през 2009 г. от Математическото общество в Кипър и Фондация THALES, като през годините се е провеждала в Кипър, Австрия, Гърция, а сега и в България. В страната събитието се провежда под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката, проф. Сергей Игнатов и със съдействието на Европейското математическо общество, Съюза на математиците в България, Висшето училище по застраховане и финанси и Munich RE.

Конференцията дава възможност на ученици между 12-18 години да представят своите виждания относно разбирането на фундаменталната наука и универсален „език” – математиката и нейното приложение в живота. Целта на организаторите е не просто да съберат голям брой математици, а да накарат младите таланти да разказват и представят науката пред останалите по един разбираем, лесен и достъпен начин.

За първа година организаторите включват в програмата състезанието MathFactor, по подобие на така успешния формат за България и извън нея X Factor. В него всеки регистрирал се участник между 12 и 18 години разполага с 3 минути, в които пред международно жури и публика трябва да представи интересна математическа теорема или метод, или приложение на математиката в определена област, но по начин, който да е разбираем и забавен за всеки човек. Осигурени са и награди за първите трима, съответно 400, 300 и 200 евро.

В програмата на конференцията е отделено и специално място за състезание по дизайн на плакат на тема математика, в който всеки регистрирал се млад човек между 12 и 18 годишна възраст може да участва с до 2 плаката формат A3 или А4, цветни или черно-бели. Творбите ще се оценяват от международно жури и също са предвидени награди за първите трима, съответно 400, 300 и 200 евро.

Участници в конференцията ще бъдат не само млади математици и техни учители, а и утвърдени математици-професионалисти, които ще изнесат лекции и ще проведат уъркшопи. Сред световно известните имена са: проф. Марта Санс-Соле (Испания) – Президент на Европейския математически съюз, проф. Майкъл Ламбру (Гърция), победителят в FameLab през 2011 г. д-р Миртани Пиери, проф. Атанасиос Гагатцис (Кипър), проф. Ерхард Бехренд (Германия) и др. През годините на конференцията винаги е имало български презентатори и участници, като тази година сред тях са известни имена в областта на математиката като акад. Петър Кендеров, акад. Петър Попиванов, проф. Сава Гроздев, проф. Анжела Славова, д-р Борислав Лазаров, д-р Веселин Ненков и д-р Светлозар Дойчев.

Част от темите на международните презентации и уъркшопове са „Златното сечение у човека и числата на Фибоначи”, “Решаване на уравнения от 16-ти до 18-ти век”, „Щастливи и нещастни числа”, „Дилемата на затворника и приложението на игрите в икономиката”, „Как спортът използва математиката”, „Математика и оригами”, „Функцията на земетресенията”.

Конференцията ще се проведе в хотел „Дедеман Принцес” - София, а официалният език е английски.