Новини

Новини

Висшето училище по застраховане и финанси и MetLife наградиха победителите в конкурс за ученическо есе

Образованието е гаранция срещу провал. Възможните изходи са два –
или да спечелиш, или да не загубиш нищо, пише победителката в конкурса

Гимназисти от 10, 11 и 12 клас на 19 средни училища в цялата страна участваха в националния конкурс за есе на тема „Образованието – най-добрата застраховка „Живот”. Организаторите на конкурса - Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Животозастрахователната компания MetLife в България наградиха авторите на най-добрите текстове на официална церемония на 12 декември 2011 г.

„Това, че всички млади хора, които участваха в конкурса бяха положили голямо старание да дадат своята оригинална и индивидуална гледна точка и да докажат, че образованието наистина е най-добрата застраховка „Живот”, много затрудни журито. Разисквахме по различните критерии за оценяване, заседавахме дълго и стигнахме наистина трудно до излъчване на победителите. На тях и на всички, които изпратиха есетата си и участваха, искам да кажа - не спирайте да опитвате, защото така ще успеете”, коментира проф. Йордан Христосков, зам. ректор по учебната дейност и качеството на Висшето училище по застраховане и финанси и председател на журито на конкурса.

„Защо една застрахователна компания ще подкрепя инициатива, свързана с образованието? Отговорът е лесен, макар и не очевиден – защото и застраховането, и образованието се занимават с живота и живеенето. Ние се грижим за рисковете на другите, когато някой вече не може да им помогне, ние се грижим да запазим качеството на живота на някого след като е преминал през изпитания, грижим се за това някой да живее добре, дори когато живее твърде дълго. За всички тези обстоятелства сигурността и свободата идват от ресурс, който сами създаваме. И това е същото, което правим, когато не спираме да научаваме и да знаем”, обясни Венцислав Арнаудов, Мениджър „Човешки ресурси и обучение” на MetLife в България.   
„Образованието е инвестиция в твоето лично бъдеще, но не е гаранция за пълен професионален успех. Затова пък е гаранция срещу провал. Възможните изходи са задължително два – или да спечелиш, или да не загубиш нищо.
В днешния свят приливът на хора с висока квалификация и умения създава огромна конкуренция на трудовия пазар. Търсят се хора не просто с талант, а специалисти, които изпъкват с опит, знания и ентусиазъм за работа. Подобни качества се трупат като „фонд” при сключването на застраховка „Образование”, в която застрахован, застраховател и застраховащ си само и единствено ти...”, пише в есето си победителката в конкурса - Мария Стратиева, ученичка в Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски” в Стара Загора.

На второ и трето място бяха класирани есетата на Ина Петрова от 91 Немска езикова гимназия в София и Пламен Димитров от Трета природоматематическа гимназия "Акад. Методий Попов" във Варна. Мария получи лаптоп, а авторите на второто и третото най-добро есе – четец за електронни книги.

Поощрителни награди получиха и Веселина Чолакова, Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров” във  Варна, Тина Хамуд, 22 СОУ „Г. С. Раковски” в София и Теодоси Господинов, Езикова гимназия „Пейо Яворов” в Силистра. Специалната награда на журналистите получи Веселина Рашкова от Национална Търговска Гимназия в Пловдив.

Есетата на участниците в конкурса оценяваха проф. Йордан Христосков, зам. ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ – председател на журито, доц. Ирена Мишева, декан на ВУЗФ, ас. Станимир Андонов. преподавател по Маркетинг във ВУЗФ, Полина Тодорова, редактор в News.bg и Мариян Йорданов, анализатор в Investor.bg.