Новини

Новини
Oсновател на Института за предприемачи на Сиско с титла „Доктор хонорис кауза” на Висшето училище по застраховане и финанси
22 11 11

Oсновател на Института за предприемачи на Сиско с титла „Доктор хонорис кауза” на Висшето училище по застраховане и финанси

Питър Хайду: „Най-ценният природен ресурс е човешкият”

 На официална церемония на 22 ноември 2011 г. Питър Хайду – един от основателите на Института за предприемачи на Сиско и генерален директор на Сиско Системс за Югоизточна Европа, беше удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза” на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Почетното звание беше връчено от доц. д-р Григорий Вазов, ректор на университета.

Изборът на Питър Хайду за носител на тази титла не е случаен. Той е млад и модерен, визионер от глобален мащаб, бизнесмен със завиден опит, предприемач по начин на мислене и действие.

„Когато една нация има богати природни ресурси и голямо население, тя има “ествествена” конкурентна позиция спрямо останалите. Но с какво да се състезават нации като българската? Най-ценният природен ресурс е човешкият! Затова за националната конкурентноспособност е от ключова важност човешкия капитал да бъде развиван. Да бъде насърчаван, да е активен, иновативен, да създава стойност, да поема рискове – да бъде предприемчив!”, коментира Питър Хайду вижданията си за икономическото развитие на страни като България.

„Предприемачеството е шанс за нови възможности на фона на увеличаващата се стагнация на пазара на труда в много страни в световен мащаб. Малките нации трябва да инвестират в знания и технологии, за да повишат своята производителност. Подобряването на гъвкавостта и динамиката на икономиката довежда до подобряване на конкурентоспособността, а от там до развитие на малкия и среден бизнес и откриване на нови работни места,” допълва той.

Питър Хайду е един от основните идеолози на Института за предприемачи на Сиско – той ръководи разработването и създаването на първоначалната концепция за програмата. Мисията на Института е да научи местните предприемачи на уменията, необходими за успешното развиване на малък и среден бизнес, в съответствие със специфичните особености и потребности на всяка държава. За постигането на тази цел, през последните 4 години се създават много локални центрове – над 400 в 40 страни, които работят в сътрудничество с водещи образователни институции.

В България Институтът за предприемачи се развива от една година, през която e обучил 150 начинаещи и напреднали предприемачи и мениджъри. Институтът си сътрудничи с Висшето училище по застраховане и финанси по създаването на уникален за страната образователен продукт - съвместна Mагистърска програма по предприемачество и финанси. Програмата цели да изгради устойчиви практически ориентирани знания и умения, приложими в различни типове и размери бизнес организации. Съдържанието й е разработено съвместно от академичния капацитет на образователната институция и Института, чиито курсове се базират на програми на водещи организации като Cornell University и Stanford University.