Новини

Новини

Следването в немски университет – трудно за студенти от чужбина

Следването в немските университети става все по трудно за чуждестранните студенти. Изследване на информационната система за висши учебни заведения в Хановер показа, че всеки пети студент в Германия прекъсва своето следване. Като главна причина за това обучаващите се посочват факта, че не могат да се справят с поставените изисквания и поради това се чувстват претоварени.

Особено голяма е опасността от по-дълго от необходимото следване или преждевременно прекъсване при чуждестранните студенти. Тази опасност се дължи както на причината, че студентският живот се различава коренно в отделните страни, така и на това, че чуждестранният студент в Германия трябва тепърва да се приспособява към немската образователна система. Това приспособяване от своя страна се явява еднакво трудно за всички, независимо от коя част на света идват.

Допълните трудности за студентите идват от това, че в големите немски университети студентът сам трябва да се погрижи за много аспекти от своето образование. Учащите във висшите училища трябва сами да организират своето следване на своя собствена отговорност.

Източник: Akademika.bg