Новини

Новини
доц. д-р Григорий Вазов
20 2 20

Ефектът от еврото щял да бъде по-добър отколкото предполагаме

"Да правим референдум е нонсенс. Това е една много сериозна професионална материя за компетентни хора, които трябва да направят своите становища", заяви ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него страховете на българите от влизане в Еврозоната са неоснователни.

"Кризата в Гърция произлезе от съвсем други неща - взимане на много кредити, еврото няма нищо общо с кризата в Гърция", категоричен беше доц. Вазов.

Той смята, че сериозното доверие на чуждите инвеститори към България през последните една-две години ще бъде изгубено при несигурност на пътя на България към Еврозоната.

"Оттук нататък ще има реакция в бюджета, в приходите, в безработицата...", каза ректорът.

 "При всички случаи ефектът от въвеждане на еврото ще бъде по-добър отколкото предполагаме. Не виждам в какъв аспект ще пострада българският гражданин", убеден е той.

Според ректора на ВУЗФ хората се страхуват, защото 22 години от въвеждането на валутния борд са много кратък период и споменът от икономическите сътресения през 90-те е пресен.

"Изчакването за влизане в първия етап към влизане в Еврозоната не е добър знак. Аз се страхувам, че е възможно да се получат сътресения в икономическото развитие на България, възможно е изтеглянето на инвестиции. Изчакването е по-скоро със знак минус. Ще има много ефекти от непрофесионално говорене в този аспект", каза доцентът пред Bulgaria ON AIR.

Пълното интервю на  доц. д-р Григорий Вазов може да бъде видяно на: 

https://drive.google.com/file/d/1IgIbnMaN_GtS2YWPcjQln_6lU6SPU3Sr/view

Изпратете ни вашето име, е-мейл и телефон, за да се свържем с вас и да обсъдим възможностите за обучение във ВУЗФ