Новини

Новини
бобева
30 3 20

Българската икономика може да се свие с 5-6% през второто тримесечие

Българската икономика най-вероятно ще се свие през второто тримесечие с 5-6%, като проблемът е, че този процес на спадове ще продължи и през следващите месеци, заяви икономистът Даниела Бобева в интервю пред БНР.

Тя очаква икономиката на страната да се свие малко под нулата или около нулата през първото тримесечие на годината.

Въпреки настъпилата криза според Бобева не може да се очаква свиване по-голямо от 5-6% то момента на възстановяване на икономиката.

"Най-важното, което България трябва да направи е предвидените мерки за стимулиране да бъдат с много облекчени процедури и да се наложат навременно. Всяко забавяне ще доведе до неефективност и разпиляване на публичния ресурс", заяви Бобева, като добави: "Трябва да има прозрачност, да се направи публичен регистър, където да е достъпна информацията за това колко средства е получила всяка една компания у нас".

По нейните думи България добре се е представила и по отношение на мерките за финансовия сектор. Българска народна банка успя да излезе доста рано с един добър пакет от мерки за банките. За съжаление Комисията за финансов надзор (КФН) закъснява, подчерта Бобева.

Това, което ще се случи е, че ще имаме повече българска икономика, тъй като вносът ще се понижи. Именно българските работещи ще извадят страната от кризата, изтъкна икономистът.

"Има страни, които бързо предприеха мерки и такива, които много се забавиха. В Китай стимулите закъсняха. Едва миналата седмица Ли Къцян обяви първия пакет от мерки", припомни Бобева. Очаква се китайската икономика през първото тримесечие в размер на 4% и на германската икономика с 5 до 10%, добави тя.

За разлика от хората, икономиката не умират. Всичко зависи от това как ще реагират стопанските субекти, бизнесът, в тази ситуация, коментира още Бобева.

Според нея институциите имат достатъчно капацитет, за да анализират и предвиждат различни сценарии за излизане от кризата.

Фондът за безработица в България е на дефицит и трудно ще може да поеме лицата, които сега останат без работа заради кризата, която особено силно ще засегне малките фирми, предупреди още икономистът.