Новини

Новини
В България има всички предпоставки за успешна start-up икономика
16 4 15

В България има всички предпоставки за успешна start-up икономика

Изключително успешно и при голям интерес приключи организираната от Висшето училище по застраховане и финанси и посолството на Израел в България конференция „По стъпките на израелския модел за иновации“, която се проведе на 15 април т.г. във ВУЗФ.
Сред гостите на събитието бяха посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланикът на Р Корея Н. Пр. Шин Менг-хо, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, заместник-министърът на икономиката  Даниела Везиева, секретарят на президента по науката и здравеопазването д-р Ана-Мари Виламовска, ръководители на клъстери, представители на академични институции, на бизнеса, представители на граждански организации, журналисти.
Много съм щастлив да приветствам във ВУЗФ толкова скъпи гости, най-добрите експерти на България и Израел в областта на старт-ъпите и иновациите, които ще представят концепциите и начините за подобряване на иновационната екосистема на България –  с тези думи ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов откри форума.
Тази конференция е продължение на серията от дискусии, които ВУЗФ инициира за представяне на добри практики и успешни политики за подкрепа и развитие на иновационните дейности у нас. Акцентът на събитието бе израелският модел за иновации и възможностите за партньорство между България и Израел за обмен на идеи и проекти. Обсъжданията бяха насочени и около изготвянето на стратегия за интелигентна специализация, по която в момента се работи.

Различните идеи, добрият мениджмънт и глобалното мислене – това са основните стъпки, които правят успешни старт-ъпите, каза израелският експерт по рискови инвестиции Елан Животовски. С над 15 години опит върху проучването и набирането на капитал за израелски компании и поглед върху израелските капиталови пазар, г-н Животовски е убеден, че в България са налице всички съставки за успешна старт-ъп икономика.

Правителствената политика по отношение на иновационната екосистема е изключително важна –  политика, която да позволи на компаниите да се разрастват и разцъфтяват. Затова е важно правителството да не се опитва да се намесва в управлението на бизнеса, нито в инвестиционните средства, а да помага, да създава инициативи, да променя данъчни политики. Наистина е важно то да стои настрана от бизнеса и да позволи на индустрията да се саморегулира, за да може пазарът да се превърне в свободна иновационна екосистема, коментира по-нататък Елан Животовски.

Според него самата държава Израел е своеобразен пример за старт-ъп стратегия – преди 100 години на мястото на сегашния град Тел Авив е имало само пясъци. С финансовата програма, която израелското правителство въвежда преди 25 години, успява да превърне пазара в среда, в която новите компании успяват бързо да се развиват. Началото е поставено с капитал от 20 млн. долара и 2 фонда, които инвестират в старт-ъп компании. Сега в Израел съществуват над 50 фонда с над 3 млрд. долара инвестиции в различни компании.

Уникалното в израелския модел е, че той успява да съчетае високите академични постижения, новите предприемачества и подкрепата от страна на държавата, като тази подкрепа не се изразява в пари, а в регулаторни механизми и облекчения на бизнес средата. В момента в Израел са достигнали степента, при която тази среда се саморегулира. И ако успеем поне част от IT сектора, който понастоящем е най-добре развит у нас по отношение на иновациите, да пренасочи своята дейност към другите икономически сектори, това би било чудесно – коментира заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.
 Според израелския експерт по рискови капитали, за да доразвие своята икономика, България трябва да се фокусира върху големите мултинационални компании, огромния брой IT специалисти и износа към чужди пазари.
Дискусията очерта като потенциални инструменти и мерки за насърчаване на иновациите в София развитието на центровете за трансфер на технологии, на фондовете за рисков капитал, на политиката на университетите в областта на интелектуалната собственост, а също така и на специалистите по  бизнес развитие.

Интервюто с Елан Животовски можете да видите ТУК.
Снимки и атмосфера от конференцията можете да видите ТУК.