Новини

Новини
Приключи петата международна научна конференция „Иновациите: Двигател на икономическия растеж”
3 11 14

Приключи петата международна научна конференция „Иновациите: Двигател на икономическия растеж”

Как устойчиво да се прилагат политиките, свързани с техническото лидерство, за да извлече полза България, дискутираха представители на научните среди, бизнеса и администрацията по време на Петата международна научна конференция „Иновациите: Двигател на икономическия растеж”, организирана от ВУЗФ и сп. "b2b Magazine", която се състоя на 30 и 31 окт. т.г в София. Форумът се проведе под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката.
„Тази конференция е една сбъдната моя мечта, тук сме събрали на едно място едни от най-големите международни експерти в областта на иновациите, нещо, което до момента не е правено в България“, заяви в приветствието си към участниците и гостите ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов.
Моделът на САЩ, Корея и Израел са специфични за всяка от страните, но допринасят за развитието на иновациите в новите технологии, а от там за ръста на индустрията, беше обединяващата линия в презентациите.
Има техническа революция в дигиталното общество, но е необходимо да се прилага творчество, посъветва посланикът на Република Корея в България Н.Пр. Шин Мен-хо.
Изграждане на инфраструктура за високоскоростен широколентов достъп, електронно управление, стимулиране на гражданите и бизнеса, са част от приоритетите при трансформацията на икономиката и обществения сектор. Осигуряването на 100% високоскоростен широколентов достъп със скорост над 100 Mbps трябва да имат бизнесът и домакинствата до 2020 г., но това ще стане преди този срок, увери Камен Спасов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той препоръча засилване на научноизследователската дейност, която изостава през последните години. В българските фирми трудно се внедряват бизнес приложения, което им пречи в конкурентоспособността, напомни Спасов една от целите на иновационната политика.
Иновациите в частния сектор и успешни практики демонстрираха седем български стартиращи фирми. Сред тях бяха платформа за управление на проекти, анализиране на база данни за набиране на персонал.
Сред темите на дискусиите бяха още стимулите за инвестиране в иновациите чрез държавни и европейски финансиращи инструменти. Презентации по темата направиха още Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, проф. Михали Лаки, икономически съветник в Унгарската академия на науките, проф. Костадин Костадинов, председател на Управителния съвет на Фондация ГИС-Трансфер Център от “Мрежи за подкрепа на трансфера на технологиите и иновациите“, д-р Георг Лихт, директор на отдела за индустриална икономика и международен мениджмънт в Център за Европейски икономически изследвания (Германия), и Петър Шарков, президент и съосновател на Start It Smart - “Развитие на мрежи за стартиращи фирми в България“.

Атмосфера от конференцията можете да видите ТУК.

Всичко за форума на ino.vuzf.bg.