Новини

Новини
ВУЗФ беше домакин на XII-тата образователна програма за ученици "Небанковият финансов сектор в България"
11 9 14

ВУЗФ беше домакин на XII-тата образователна програма за ученици "Небанковият финансов сектор в България"

За дванадесета поредна година, в периода 8-12 септември 2014 г., се провежда образователната програма “Небанковият финансов сектор в България”. Програмата е насочена към ученици от професионалните гимназии по икономика в страната и се организира от Комисията за финансов надзор, Министерството на образованието и науката и Фондация „Атанас Буров“. Домакин на една от сесиите в програмата тази година е ВУЗФ.
Обучението е за ученици, завършили 11 клас, на които им предстои последна година в специализирани училища. Програмата има теоретична и практическа насоченост. В теоретичната част учениците се запознават с принципите и механизмите на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазар, а практическата част тази година включва посещения в КФН, „Евроинс“, ВУЗФ и др., което им дава възможност да получат преки впечатления за това как работи бизнесът и да натрупат знания, които могат да им помогнат за бъдещото им професионално ориентиране.
От страна на Висшето училище по застраховане и финанси вицепрезидентът г-жа Детелина Смилкова направи презентация на образованието и възможностите за обучение, които предлага ВУЗФ. Тя започна представянето на висшето училище, цитирайки следната мисъл: „Ако мислите за един ден напред – вземете си храна! Ако мислите за една година напред – посадете дърво! Ако мислите за сто години напред – образовайте децата си!“, не само, за да подчертае важността и  значението на образованието в съвременния свят, но и да обърне специално внимание върху най-новите методи и програми за обучение, които ВУЗФ е разработило, съвместно с бизнеса.

Развитият кариерен център на ВУЗФ беше друг от акцентите в презентацията. Възможността студентите да се учат от най-големите и най-добрите в бранша, могат да получат само във ВУЗФ. Г-жа Смилкова цитира данни на НОИ, според които 90% от завършилите висшето училище са се реализирали успешно, а 30% от студентите са започнали свой собствен бизнес.
Учениците бяха много впечатлени от представените съвместни магистърски програми на ВУЗФ и бизнеса, както и от възможността чрез тях директно да попаднат в подходяща за професионалната си реализация среда. Преподавателите също изразиха своето одобрение от съвременните програми и методи на обучение.

XII-тото издание на образователната програма  "Небанковият финансов сектор в България" се радва на голям успех не само сред учениците и учителите, но и сред обществеността, тъй като са малко институциите в България, които насочват своите усилия към обучение на ученици, подчертаха организаторите.

Г-жа Миросвета Дудовска, мениджър комуникации и кариерно развитие във ВУЗФ връчи сертификати за участие в образователната програма на 20 ученици и 3 учители.

Снимки от събитието можете да видите ТУК.