Новини

Новини
Ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов взе участие в първата копка на изграждането на Научно-технологичен парк в „София Тех Парк“
25 7 14

Ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов взе участие в първата копка на изграждането на Научно-технологичен парк в „София Тех Парк“

На церемония в „София Тех Парк“ на 24 юли т.г. се състоя първата копка на четири обекта от проект „Научно-технологичен парк”. Това са обектите „Лаборатории и офиси“, „Площадкова инфраструктура и парк”, „Бизнес инкубатор” и „Експериментариум и посетителски център с пешеходен мост”. Изграждането на проект „Научно-технологичен парк” има за цел да подпомогне конкурентоспособността на науката и предприемачеството в България чрез подобряване на обмена на знания между академичните среди и бизнес общността. Според проекта, в рамките на следващите три години трябва да заработи уникална за България научна инфраструктура в помощ на българския бизнес, като бъдат създадени около 40 000 кв. м нови и реновирани сградни площи.
Официално изявление по случая даде президентът Росен Плевнелиев, който още веднъж потвърди мнението, че с изпълнението на проект „Научно-технологичен парк” България ще заеме своето достойно място сред технологичните европейски държави, а пред индустриите от бъдещето ще се разкрият нови възможности. „Трябва да засилим комерсиализацията на интелектуалната собственост и иновационните продукти. Трябва да направим така, че талантът да остане в България и да има перспектива да се развива в България, а не да изтича навън. Проектът на „София Тех Парк“ е именно в тази посока", заяви президентът.
Замисълът е проектът „Научно-технологичен парк” да се превърне в технологичния център в страната. За тази цел „София Тех Парк“ АД си партнира с редица заинтересовани страни-партньори, в това число водещи университети, Българската академия на науките, бизнес асоциации, големи международни компании, Столичната община, МОН, МТСП, редица професионални организации. Представители на всички тези институции присъстваха на събитието, за да направят символичните първите копки на четирите обекта.
Стартът на строежа на обекти „Лаборатории и офиси“ и „Площадкова инфраструктура и парк” беше даден от президента Росен Плевнелиев, изпълнителният директор на „София Тех Парк“ АД, Елица Панайотова и представители на академичната общност, сред които акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, проф. д-р инж. Марин Христов, ректор на Техническия университет в София, чл.-кор, проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, чл.-кор. проф. д-р Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София.
Обектът „Лаборатории и офиси” се изгражда със съвместната дейност на университетите и научните среди. Очаква до септември 2015 г. да заработят 11 лаборатории, сред които такива за ин витро, добиване и синтез на биоактивни съединения за лекарства, биоинформатика, за компютърна сигурност, за облачни технологии и др.
Първата копка на останалите два обекта, „Бизнес инкубатор” и „Експериментариум”, направиха съответно кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и кметът на Район Младост Цвета Авджиева.
На церемонията присъства и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, представители на Световната банка, Американското посолство в България, Италианската търговска камара, Световната банка, както и представители на екипите от администрацията, които до момента са свързани с реализацията на проекта.
Проектът „Научно-технологичен парк” се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, както и от националния бюджет.

"Вярвам в неговия потенциал в подкрепа на българската икономика. Научно-технологичният парк трябва най-после да осъществи така желаната и отдавна мечтана обединяваща идея за сътрудничество между наука, университети и бизнес“, заяви ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов.

Повече снимки от събитието можете да видите ТУК.