Новини

Новини
Предстои награждаването на победителите в ІІІ-тия Национален конкурс по одит "Млад одитор"
3 6 14

Предстои награждаването на победителите в ІІІ-тия Национален конкурс по одит "Млад одитор"

На 4 юни във ВУЗФ ще се проведе награждаването в ІІІ-тия Национален конкурс по одит за студенти „Млад одитор“. Конкурсът се организира за трета поредна година от Висшето училище по застраховане и финанси съвместно със специализираните одиторски компании „Ейч Ел Би България“ и „Захаринова и партньори“. Конкурсът има за цел да популяризира одиторската професия сред студентите.

Право да участват като състезатели имат всички студенти, обучаващи се в специалностите финанси, счетоводство и контрол от всички висши училища в България и чужбина, независимо от формата си на обучение. Състезанието преминава през 3 етапа, в които се отсяват финалистите:
1. Регистрация на участниците и проверка на критериите за допустимост в конкурса.
2. Тест по одит - използва се онлайн платформата на ВУЗФ с времетраене 30 минути. Тестът включва 20 въпроса по международни одиторски стандарти.

3. Казус по одит - решава се в онлайн платформата на ВУЗФ в рамките на 2 часа. Казусът е еднакъв за всички и изисква одиторска преценка за прилагане на одиторски процедури по конкректни обекти на одит и описание на очакваните доказателства.

Казусите ще бъдат оценени от журито на конкурса, което ще определи трима победители и ще присъди седем допълнителни награди за участниците с най-оригинални идеи.

Тази година регистрираните участници са 232 от 20 висши училища в страната, което е с 31 % повече от миналата година. Най-много регистрирани участници има от УНСС (83), следвани от Икономически университет - Варна (52) и Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов (30). До втория етап - решаването на тест, са допуснати 188 участника, от които 45 мъже (24%) и 143 жени (76%). 
Всички наградени студенти ще спечелят стипендия, учредена от Висшето училище по застраховане и финанси, в размер на 20% отстъпка от таксата за целия едногодишен срок на обучение в магистърска степен по програмите на ВУЗФ. В допълнение, за първи път тази година, те ще получат и право на
едномесечни стажове в една от следните институции: Агенция за държавна финансова инспекция, Институт на дипломираните експерт-счетоводители, Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори и Национален осигурителен институт.
 

Повече информация за конкурса можете да видите ТУК.