Новини

Новини
КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ПРЕВЕНЦИЯ НА ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ И ФИНАНСОВИТЕ ИЗМАМИ В НЕБАНКОВИТЕ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ“
20 6 13

КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ПРЕВЕНЦИЯ НА ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ И ФИНАНСОВИТЕ ИЗМАМИ В НЕБАНКОВИТЕ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ“

 Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Комисията за финансов надзор организираха на 20.06.2013 г. в Гранд Хотел София конференция на тема „Превенция на изпирането на пари и финансовите измами в небанковите финансови институции“.
В конференцията  взеха участие представители на Софийската  градска прокуратура, Комисията за финансов надзор, Управлението  „Банков надзор на БНБ, Главната дирекция Национална служба „Полиция“, Сметната палата, Националния осигурителен институт,  Националната агенция по приходите, както и представители на академични и на небанкови финансови среди.
Актуалността на конференцията е продиктувана от:
•  необходимостта от повишаване на ефективността на превенцията на финансовите измами в небанковите финансовите институции. 
• приетите през м. февруари 2012 г. от Работната група за финансово действие (FATF) международни стандарти за противодействие на изпирането на пари и проекта за Четвърта директива на Европейската общност за противодействие на изпирането на пари.
• практическите проблеми относно унифицирането на процедурите за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и Правилника за неговото прилагане от небанковите финансови институции;
Основният доклад на конференцията по проблемите на трансграничната организирана финансова престъпност беше изнесен от холандския професор Петрус ван Дийн - експерт към Европейския съюз.
В първия панел на конференцията бяха дискутирани проблемите на превенцията и разкриването на застрахователните, осигурителните и други видове финансови измами. Докладите бяха изнесени от проф. д-р Йордан Христосков, заместник - ректор на ВУЗФ, гл. ас. д-р Жельо Христозов, преподавател във ВУЗФ,  д-р Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност.

Презентациите можете да видите от долупосочените линкове:

 

професор Петрус ван Дийн

Калина Димитрова

доцент Николай Иванов

проф. д-р Йордан Христосков

д-р Юрий Тодоров

гл. ас. д-р Жельо Христозов