Новини

Новини
Делегация на ВУЗФ на посещение в Парма, Италия
20 3 13

Делегация на ВУЗФ на посещение в Парма, Италия

По-рано този месец, Президента на ВУЗФ бeше специален гост на официалната церемония по връчването на дипломи на Европейския колеж в Парма (Италия). Поканата изпрати лично г-н Чезаре Азали, който освен Президент на Европейския колеж в Парма е също така и Директор на местната асоциация на предприемачите.

Европейския колеж в Парма е академична институция, която предлага обучение в сферата на правото, икономиката и политиката на Европейския съюз и Европейската интеграция. Лектори в програмата за обучение са изтъкнати професори от Европа, но също така и директори на генерални дирекции и ръководители на звена в Европейската комисия. Обучението в институцията е на италиански, английски и френски. Дипломираните студенти работят успешно в Европейските институции, както и в частния сектор и научните среди.

Европейския колеж кани всяка година изтъкнати политици от Европейското семейство като гости на церемонията по връчване на дипломите на студентите. В предишни години, основни лектори на церемонията са били г-н Херман Вон Ромпой, Президент на Европейския съвет, г-н Паскал Лами, Генерален директор на Световната търговска организация, г-н Хосе Мануел Дурао Барозо, Президент на Европейската комисия, и др. Тази година, Председателят на Европейския съд, проф. Василиус Скурис, направи лекция пред гостите на церемонията, която прикрепи вниманието върху ролята на Европейския съд за процесите на европейска интеграция.

ВУЗФ и Европейския колеж в Парма ще имат възможност за сътрудничество в академичната област. По този повод доц. Вазов се срещна с г-н Чезаре Азали и проф. Алфонсо Матера, който освен специален съветник на Европейската комисия, е също така и Директор по научните въпроси към Европейския колеж. Сред членовете на научния комитет на Европейския колеж са г-н Романо Проди и г-н Жак Делор, бивши президенти на Европейската комисия, г-н Етиен Давиньон и г-н Франко Фратини, бивши вицепрезиденти на Европейската комисия.