Новини

Новини
stock2
6 7 20

Блокчейн и бизнесът на бъдещето

Блокчейн технологиите са една от най-горещите теми, които вълнуват света днес. Едно е сигурно - те ще променят начина, по който функционира бизнеса и тепърва ще бъде необходимо да се подготвят специалисти в тази област. Това е и причината за създаването на първата по рода си магистърска програма в България, която ще обучава специалисти в сферата на блокчейн технологиите.

Новата магистърска програма няма да изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната и перспективна област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн - една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите. Магистърската програма "Бизнес и дигитална трансформация - блокчейн иновации" е създадена от водещи технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите студентите ще изучават традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за бизнес отделите на технологичните компании.

Ето и кои са част от секторите, които ще бъдат засегнати до най-голяма степен от навлизането на блокчейн технологиите:

банкиране, разплащания и киберсигурност.

Блокчейн технологиите могат да се използват за предоставяне на достъп до финансови услуги на милиарди хора по целия свят, включително и в страни от третия свят, които нямат достъп до традиционно банкиране. Този тип технологии позволяват на всеки да изпраща пари почти мигновено в замяна на много ниски такси. Пример е стартъпът Abra, който работи върху услуга за преводи, базирана на биткойн. Друг пример е банката Barcleys, която работи по приемането на блокчейн технологията, за да направи бизнес операциите си по-бързи, по-ефективни и по-сигурни. Макар че блокчейн регистърът е публичен, данните в него се проверяват и криптират като се използва съвременна криптография. По този начин те са по-малко предразположени да бъдат манипулирани или променени без разрешение. Това премахва необходимостта от посредници, което го прави по-ефективен от много остарели системи в кибернетичната сигурност.

Управление на веригата за доставки (Supply Chain Management), компютърни мрежи и "интернет на нещата"

С блокчейн технологиите транзакциите могат да бъдат документирани в постоянен децентрализиран регистър и да бъдат наблюдавани сигурно и прозрачно. Това може значително да намали времевите закъснения и човешките грешки при доставките. Те могат да се използват и за наблюдение на разходите, труда и дори отпадъците и емисиите във всяка точка на веригата за доставки. Разпределеният регистър може да се използва и за проверка на автентичността или справедливите търговски практики на продуктите чрез проследяване на техния произход. Някои блокчейн стартиращи фирми, които работят в този сектор, са Provenance, Hijiro, SKUChain и Blockverify. Samsung и IBM използват блокчейн технология за нова концепция, наречена ADEPT, която ще създаде децентрализирана мрежа от (IoT) устройства свързани с интернет. Работейки като публична счетоводна книга за голям брой устройства, това ще премахне необходимостта от централна точка, за да се справят с комуникациите между тях. Устройствата ще могат да комуникират помежду си директно за актуализиране на софтуера, управление на програмни грешки и за наблюдение на използването на енергия.

Застраховане, съхранение на данни в облака и гласуване.

Застрахователен пазар се основава на управление на доверието. Блокчейн технологиите са нов начин за управление на доверието и може да се използва за проверка на много видове данни в застрахователни договори, като самоличност на осигуреното лице. Съхранението на данни на централизиран сървър ги прави уязвими от хакерска атака, загуба или човешка грешка. Използването на технологията блокчейн позволява съхранението в облака да бъде по-сигурно и защитено от атаки. Една от най-важните области на обществото, която блокчейн ще промени, е гласуването. Технологията може да се използва за регистриране на гласоподавателите, за проверка на самоличността и електронно отчитане на гласовете, за да се гарантира, че се отчитат само законните гласове, а такива не се променят или премахват. Създаването на непроменим и публично видим регистър на отчетените гласове би било мащабна крачка към превръщането на изборите в по-справедливи и демократични. Democracy Earth и Follow My Vote са два стартъпа, които имат за цел да издигнат демокрацията до ново ниво чрез създаване на блокчейн-базирани системи за гласуване.

Статията е по материали от Future Thinkers