За ВУЗФ

Коментар на доц. Григорий Вазов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста
Коментар на доц. Григорий Вазов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР
16 Февруари 2016, http://bnr.bg/horizont

Грешка беше да се ликвидира КТБ, каза в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР, проф. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет към парламента и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси:

"Ресурсът, който обществото щеше да изразходва за възстановяване на тази банка, това беше правилното решение, щеше да бъде много по-малък и много по-бързо щеше да бъде възстановена, ако банката беше оздравена. Сега тя щеше да си функционира нормално на пазара. Това е голямата грешка – ликвидацията на банката, която някой искаше. Нещата се крият много преди да влязат синдици и много преди да влязат разследващи фирми. Стои основният въпрос, защо беше ликвидирана тази банка.

Приветствам поведението на новия управител на БНБ. За малко повече от година те внесоха едно много голямо спокойствие в банковата система", каза още проф. Вазов и подчерта:

"Убеден съм, че няма да имаме досега допусканите грешки от БНБ, още повече че подуправителите също са хора с безумен опит, които минаха през вихъра на всичките тези събития, които преди това ставаха, и предполагам, че са се учили много от грешките на ръководството на БНБ. Банковата система е стабилна в момента, валутният борд е стабилен. Единственият голям проблем на банковата система е, че има други фактори и обстоятелства, които предполагат, че не може отново да бъде активирана кредитната карта, предприемаческата активност на българина и този огромен ресурс в банките – това е голямата опасност и е възможно да изненада някой неприятно или цялата банкова система. Общото състояние на държавата, недоверието на чужди и български инвеститори, българското предприемачество, което го имаше преди години, не може да започне да ползва този огромен ресурс, който се акумулира в банковата система."

Цялото интервю на Марта Младенова с проф. Григорий Вазов можете да чуете в звуковия файл от страницата на БНР, програма "Хоризонт", ТУК

Разработка от Калипърс