За ВУЗФ

Университетите не са корпорации, но трябва да търсят мястото си на пазара

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста
Университетите не са корпорации, но трябва да търсят мястото си на пазара
11 Март 2014, Dnes.bg

Не поправка, а изцяло нов закон е необходим за висшето образование, коментира в ефира на Bulgaria On Air Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси.  Тя подчерта, че достъпът до знание вече е много по-демократичен, налице е глобална мобилност и образованието трябва да се адаптира към тази реалност.

По думите й бизнесът може да е от голяма полза за обучението, като участва в изработването на програми, като представители на бизнеса се включват в преподаването, в оценяването на студентите и т.н.

„Стажовете могат да се включат в образователната програма и да носят кредити за обучението,“ предлага още  Смилкова.

Според нея държавно финансиране трябва да получават няколко големи университета, в които да се прави и наука. Останалите следва да набират средствата на пазарен принцип.

„Университетите не са корпорации, но трябва да търсят мястото си на пазара. В САЩ финансирането от държавата е 10%. Останалите средствата се търсят от пазара,“ заяви Смилкова. Тя поясни, че конкурентоспособността между висшите училища може да се изгради чрез качеството на програмите, чрез партньорства с бизнеса и т.н.

Нейното мнение е, че редица университети у нас са по-добри от тези зад граница, но много студенти избират да учат в чужбина заради икономическата стагнация.

Според Смилкова рейтинговата система не е добра за оценка на висшите училища, тъй като не се взима предвид мащаба и структура на университета. Тя допълни, че споменатите предложения ще бъдат представи на конференцията "Образование и бизнес".

Цялото интервю можете да гледате тук.

Разработка от Калипърс