За ВУЗФ

Пагубните последствия от склонността към свръхувереност

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста
Пагубните последствия от склонността към свръхувереност
20 Ноември 2012, Investor.bg

Психологическият феномен обяснява защо ни е страх от пътуване със самолет, а шофираме със самочувствието на пилот от Формула 1
Една от най-мощните психологически склонности на хората - склонността към свръхувереност (overconfidence bias) - се проявява не само в процеса на инвестиции и управление на лично или чуждо богатство. Тази склонност се проявява и в други професионални области и сфери от нашия живот - при мениджърите (вж. Russo, Schoemaker, 1992), при адвокатите (вж. Wagenaar, Keren, 1986), при инвестиционните банкери (вж. Stael v. Holstein, 1972) и в редица други области, пише гл. ас. д-р Боян Иванчев.

В основната си форма склонността към свръхувереност може да бъде обобщена като неоправдана увереност в човешкото интуитивно мислене, разсъдък и когнитивни способности. Концепцията за свръхувереността произхожда от множество когнитивни психологически експерименти и изследвания, в които участниците едновременно надценяват собствените си прогнозни способности и точността на информацията, която им е предоставена (вж. Lichenstein, Fischoff, Philips, 1982).

Хората оценяват неточно вероятностите – те считат, че дадени събития ще се случат със сигурност, а реално тази сигурност е много по-малка от 100%. Накратко, хората считат, че са по-умни и имат по-добра информация отколкото е в действителност. Например, могат да получат съвет от финансов консултант или да прочетат нещо в интернет, и те вече са готови да вземат решение за инвестиция, на база на тяхното предполагаемо предимство от получената или прочетена информация.

В днешни дни преобладаващата част от пълнолетните граждани в по света и в България разполагат със свидетелство за управление на МПС. Но колко от тях знаят, че според изчисленията на Световната здравна организация в цял свят годишно умират 1,2 милиона души в ПТП, а други 50 милиона получават различни по тежест травми (вж. World Health Organization, 2004).

В тази област, която е свързана пряко с живота и здравето ни, много от нас управляват мощни и бързи автомобили с превишена и несъобразена с пътната обстановка скорост, игнорирайки факта че за периода 2000-2010 г. по пътищата на България загиват средно около 1000 души годишно, като за целия период загиналите са 9852 души, а ранените са 90 690 (вж. НСИ).

Само за 2010 г. загиналите са 776 души, което е над 100 души на един милион от населението и значително повече от средното за ЕС, което е около 39-40 души на един милион (вж. НСИ, EUROSTAT). Характерното за целия десетгодишен период в България е високият процент загинали по вина на водачите - за 2000 г. 88,6% и незначително променен процент за 2010 г. - 87,8%. При над 40% от случаите загиналите при ПТП са в резултат на превишена и несъобразена скорост.

Цялата статия можете да прочетете тук.

Разработка от Калипърс