За ВУЗФ

Интервюта

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста
18 Декември 2018, https://www.tvevropa.com

За пропастта между бизнеса и образованието. Как ще се реши проблемът.

Дигиталната трансформация на бизнеса. Какви са предизвикателствата в сектора? Кои са професиите на бъдещето?

Коментарите на Детелина Смилкова по тези и други въпроси в предаването "Темите" по ТВ Европа може да видите на: https://www.tvevropa.com/2018/12/temite-s-gost-detelina-smilkova-17-12-2018-chast-1/?fbclid=IwAR3B3HULRWipA1cSIrSq0DE0G2nKwJJcFJHG5DI0LZHeaDvIKt0huA_nzRs

11 Октомври 2018, https://www.bnt.bg

Темата на това издание на "Референдум" беше за осигуровките и пенсиите. Повод за това беше споразумението между правителството и синдикатите за вдигане за максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева от 1 януари догодина и от 1 юли - таван на пенсиите, 1 200 лева.
Споразумението ядоса бизнеса, който не присъства на тази среща и стана повод да се извадят калкулаторите, за да се започнат сметките кой печели и кой губи от такава промяна.

Участие в дискусията в студиото взеха преподавателите от ВУЗФ проф. д-р Григор Димитров и проф. д-р Боян Дуранкев, както и Иван Нейков - директор на Балканския институт по труда и социалната политика, Петър Ганев - ИПИ, Петър Иванов - Българска асоциация по информационни технологии и Ася Гонева - КНСБ.

Проф. д-р Григор Димитров: До 200 лева получават 690 000 души. До 300 лева получават 1 383 000 души. До 400 - 1 689 000 души. 1 800 000 души получават до 500 лева. А от 700 до тавана получават не повече от 250 000 души. Тоест масата от хората са до 400 лева пенсия. Толкова са потиснати нашите пенсионери с тези ниски пенсии, които получават, че те и в мечтите си са много оскъдни, което не е най-доброто, според мен.

Ася Гонева, КНСБ: Във всички случаи минималната пенсия трябва да бъде над линията на бедност, която е 321 лева. И ако ние сме истинска социална държава, трябва да правим усилия, да предприемем мерки, за разработваме политики, да направим точно това, да отидем съм тези 479 лева. Моят отговор е трябва да плащаме повече вноски, защото пенсионната система, въобще осигурителната система, има финансово измерение, но тя е социален проблем.

Петър Иванов, Българска асоциация по информационни технологии: Смятам, че е трудно да бъде променен модела, смятам също така, че има достатъчно резерви. Абсолютно съм съгласен, че трябва да се повишат доходите в системата за социалното осигуряване, но доходите се повишават по два начина - Било като вдигнем вноските и тогава, дай Боже, ще ги повишим, ама има опасност и да ги намалим, просто защото изтикваме част от бизнеса извън България и тогава ще загубим не само пенсионните осигуровки на хората, на ще загубим и всички данъци, които се плащат.

Проф. д-р Боян Дуранкев: Богатството на едно общество в света не го мерят по броя на автомобилите, а по броя на детските колички. Моралът на едно общество се мери по отношението към възрастните хора и към децата. В Германия минималната пенсия е 700 лева, Франция - 1 250, Испания - 1 200, като има 13-та и 14-та пенсия, Италия - 1 088, Гърция - 990, Португалия - 840 лева. Изведнъж се появяват Албания и България.

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика: Ето в момента казваме 300 лева да стане пенсията, хората казват - 400 да стане. Пенсията не бива така да "става". Пенсията е толкова, колкото съм внасял. Когато не ми стигат тези пари, има система за социално подпомагане. Ние ги объркваме хората през цялото време. В главата им е: Не ми стигат парите затова ми увеличете пенсията. А в същото време ние им казваме - внасяйте все повече осигуровки, а в същото време след това взимаме политически решения колко да плащаме на пенсионерите.

Вижте цялото предаване от 09.10.2018 г. по БНТ на: https://www.bnt.bg/bg/a/po-visoka-osigurovka-sega-shche-garantira-li-po-dobra-pensiya-v-bdeshche-09102018

02 Октомври 2018, https://www.bgonair.bg

Да има по-либерален режим за чуждестранните студенти, поиска ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов

"Финансов мениджмънт" и "Бизнес психология" са сред най-търсените специалности, каза ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Той допълни, че маркетингът също е желана специалност.

Дискусията с работодателите за това дали университетите предлагат подготвени кадри според търсенето, ще продължи още стотици години, каза Вазов. Той припомни, че за подготовката на всеки студент за нужни 4-5 години, а бизнесът категорично трябва да влезе в университетите.

Режимът за чуждестранните студенти да е по-либерален, защото сега те трябва да притежават редица документи, за да учат в България, посочи Вазов.

Вижте целият материал в предаването "Директно" по Bulgaria On Air на: https://www.bgonair.bg/direktno/2018-10-01/finansov-menidzhmant-i-biznes-psihologiya-sred-nay-tarsenite-spetsialnosti

06 Юни 2018, https://www.bgonair.bg

"Проблемът е, че публичните системи не могат да осигурят висок стандарт. Не можем да очакваме в България пенсията да е повече от 40% от дохода, получаван преди пенсиониране." Това коментира в студиото на Bulgaria ON AIR доц. д-р Станислав Димитров - модератор на международната PEPP конференция, организирана от ВУЗФ, и специалист в областта на пенсионното осигуряване.

Какви са нагласите на хората към продуктите за лично пенсионно осигуряване и какво обобщи доц. Димитров след края на международната конференция PEPP, може да разберете от интервюто: https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2018-05-31/samo-5-ot-raboteshtite-vnasyat-v-pensionni-fondove

31 Май 2018, http://www.standartnews.com
Доц. Григорий Вазов в интервю за в. "Стандарт" за наградите "Застраховател на годината", както и за застрахователния сектор и застрахователната култура у нас:
http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/balgarinat_oshte_e_andreshko_zatova_ne_se_zastrahova-372018.html
31 Май 2018, https://www.btv.bg/

Доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, говори пред Цветанка Ризова в предаването на "Лице в Лице" за пазарните ефекти от въвеждането на единен общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, който има потенциал да промени пазара на спестяване за пенсия в Европейския съюз и да насочи вниманието на потребителите още повече върху дългосрочното спестяване.

Какво представлява този продукт и кой ще го контролира може да разберете в предаването ТУК.

16 Май 2018, https://www.dnes.bg

Темите за нуждата от стабилна връзка между образование и бизнес, за пенсионното осигуряване, за предстоящата международна конференция “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) - регламент, ефекти и проблеми“ и за юбилейното издание "Застраховател на годината" бяха засегнати от доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, в последното му интервю пред Bulgaria ON AIR.

Цялото интервю можете да видите на:
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2018/05/15/vechnata-bitka-biznes-vs-obrazovanie.376542

21 Март 2018, https://trud.bg

Ректорът на ВУЗФ, доц. Григорий Вазов, се включи със своя статия в професионалната дискусия на в-к "Труд" за висшето образование в България.

В нея той говори за състоянието на държавните университети, проблемите на висшето образование в страната през последните години и споделя своето виждане за развитието на висшите учебни заведения у нас чрез прилагането на няколко различни прогресивни модела.

Цялата статия може да видите ТУК.

20 Март 2018, https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie

В последно време България стъпва смело напред в европейските класации за научноизследователска и иновационна система. Но все пак тръгваме от доста по-ниска изходна позиция. Докато през 1990 за наука се отделят 2,5% от БВП, то след това години наред науката ни страда от хронично недофинансиране, като в момента за нея се отделя 0,5% от БВП.
По този начин, отбеляза доц. д-р Евгени Евгениев, науката ни не може да отговори на все по-нарастващите изисквания от страна на бизнеса.

Какво още каза доц. Евгениев, зам.- ректор на ВУЗФ и делегат в Европейския стратегически форум за научна инфраструктура, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров може да видите ТУК.

01 Декември 2017, http://www.bloombergtv.bg

Нашата страна трябва да следва политика на интелигентен протекционизъм. Не трябва да се залита нито в едната крайност, нито в другата. Това каза доц. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор на  ВУЗФ, в предаването „Investbook” на Bloomberg TV Bulgaria.
"Ние сме ограничени и поради това, че сме членове на ЕС, но трябва все пак да направим анализ и и да изберем този път, който за нашата държава е оптималният – именно това е според нас интелигентният протекционизъм“. Какво още каза доц. Желязкова по темата за протекционизма може да видите в цялото интервю ТУК

По актуалната тема за съвременния протекционизъм изказва мнение и доц. д-р Даниела Бобева, преподавател във ВУЗФ и ексминистър на търговията и вицепремиер.
В предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria тя коментира: "Протекционизмът има доста цикличен характер. По време на кризи големи групи производители на местния пазар се чувстват незащитени и ощетени, като търсят подкрепата на правителствата. Тази цикличност се наблюдава и днес. Подходящата среда за протекционизма е именно кризата и бавното възстановяване след нея“.
Целият материал може да видите ТУК.

07 Ноември 2017, http://www.standartnews.com

Отново се говори за разследване на криминалната приватизация и за отпадане на давността при корупционни сделки. Възможно ли е това да се случи и ако да - до какво би довело?

Вижте коментарите на доц. д-р Григорий Вазов за в-к "Стандарт" в целия материал ТУК.

07 Ноември 2017, www.bnr.bg

"Идеята за отпадане на давността за приватизационните престъпления е прекрасна от политическа гледна точка, но трудно осъществима или на практика невъзможна за реализация". Това заяви в интервю за предаването "12+3" по Хоризонт ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. 

Още за факторите, които ще попречат това да се случи и за предизвикателствата пред оценките на миналите приватизационни сделки може да разберете в интервюто на Снежана Иванова ТУК.

12 Октомври 2017, https://trud.bg
Доц. Григорий Вазов в разговор за връзката между университетите и бизнеса, реформите в образованието, както и за предстоящия тритомник, посветен на Вазовия род, чийто потомък е самият той.
Целият материал може да видите ТУК.
05 Октомври 2017, http://www.bloombergtv.bg

"Опитваме се да работим в тесен контакт с бизнеса, особено в областта на застраховането, банковото дело, одита. Опитваме се да получаваме от бизнеса необходимите изисквания в специалностите, в които има нужда да бъдат обучени кадри".

Това коментира в интервю за бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова президентът на ВУЗФ Апостол Апостолов. Разговорът, повод за който бе откриването на новата учебна година в университета, бе излъчен в рамките на предаването „В развитие“. Целият материал може да видите на http://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2017-10-02/nachinite-po-koito-vuzf-izgrazhda-taka-neobhodimata-vrazka-obrazovanie-biznes

05 Октомври 2017, http://www.economic.bg

"Целта на новите акционери е дадат своя дял към развитието на българската младеж", каза новият президент на ВУЗФ Апостол Апостолов в интервю за Economic.bg. Достъп до финансова информация и финансови знания до повече хора чрез взаимодействие между висшето училище и  медийната група, която управлява най-силните бизнес канали, обещава г-н Апостолов. 

Какво още каза той за нивото на образование, създаването на успешни кадри и бъдещото развитие на ВУЗФ може да видите в цялото интервю ТУК.

10 Август 2017, http://www.bloombergtv.bg, 09.08.2017 г.

"В университетите в България има много свободни места. Един от резервите са международните студенти. Те имат голям интерес към България, но няма държавна политика в тази сфера. Регулациите и стандартите за международни студенти са от времето на социализма, като почти нищо не се е променило." Това заяви в интервю пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова.

Разговорът бе излъчен в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев. Цялото интервю може да видите ТУК.

21 Юли 2017, Bloomberg TV Bulgariа, Бизнес старт, 20.07.2017 г.

„При нас във ВУЗФ са тези деца, които искат да се развиват в България. Защото те от първи курс започват да работят и до четвърти курс вече са на толкова добри позиции и имат такова поле за изява, че въобще не се замислят да отиват навън“.
Това каза вицепрезидентът на ВУЗФ, Детелина Смилкова в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV.

Цялото интервю може да видите на http://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2017-07-20/biznesat-tarsi-kadri-koito-mogat-da-analizirat

 

30 Юни 2017, http://www.bloombergtv.bg

Вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси Детелина Смилкова даде специално интервю на тема "Бъдещето през очите на ВУЗФ" пред главния редактор на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев, излъчен в Investbook на 28 юни, 2017г.

"Винаги съм казвала, че гледаме и следваме бъдещето. Една година е изключително голям период, в който се случват много промени. Следим много внимателно нуждите на пазара и необходимостите на бизнеса. Тази година имаме две нови бакалавърски програми, свързани с бизнес информационните системи и комуникации, което е много важна тема в днешно време, и бизнес икономика, предприемачество и иновации, което също е много необходима материя. Иновации правят лидерите, другите са просто последователи.", каза г-жа Смилкова пред камерите.

„Голям интерес се проявява към бизнес психологията и поведенческата икономиката, тъй като близо 1/3 от нашите дисциплини са свързани именно с изваждането на човешките качества на показ. Бизнес психологията навлиза навсякъде – и в продажбите, и в преговорите, и за решаване на конфликти и вземане на решение. Така че имаме голям интерес към тези бакалавърски специалности", допълни тя.

Цялото интервю и нейният поглед към бъдещето може да гледате ТУК

14 Март 2017, http://www.bloombergtv.bg

"Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива" -  това коментира вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова в ефира на Investbook с Велко Каменов.
По думите ѝ намаляването на броя на студентите, които ще бъдат приемани държавна поръчка, до 60% от общия брой е стъпка в правилната посока, но е необходимо извършването на много по-сериозни структурни промени.
"Университетите позволиха да има празно място, за да могат да се появят стотиците тренинг компании и платформи", коментира още вицепрезидентът на ВУЗФ. "Това е огромно перо за финансов ресурс в западните университети", допълни тя. "В чужбина университетът е предпочитан партньор за бизнеса, докато в България това все още не се случва", отбеляза Смилкова.

Целият разговор може да проследите ТУК.

27 Февруари 2017, https://www.24chasa.bg/

Вицепрезидентът на ВУЗФ, г-жа Детелина Смилкова, коментира квалификацията и образованието на кадрите в различни сектори на бизнеса в новата седмична рубрика на в. 24 часа "Работа".

Какво е състоянието на човешките ресурси в момента и какви са новите тенденции в развитието на човешкия капитал може да разберете от целия материал ТУК.

06 Февруари 2017, http://www.bloombergtv.bg/

Bloomberg TV Bulgaria започва кампания за търсене на талантите в бизнеса. Целта е да се стимулират компаниите да показват талантите, които имат, както и добрите примери с цел подобряване на бизнес климата у нас. Кампанията ще продължи 9 месеца и ще приключи в навечерието на конференцията на Bloomberg TV Bulgaria през октомври. Това обяви главният редактор на телевизията Димитър Вучев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова. В предаването вицепрезидентът на ВУЗФ, Детелина Смилкова, сподели, че критериите за подбор не могат да бъдат унифицирани, а за по-младите задължително трябва да има кариерни пътеки. Тя подчерта, че българските HR мениджъри не отстъпват по нищо на чуждестранните, както и, че сериозен проблем в момента е липсата на ясна политика за това в кои области има нужда от кадри.

Повече вижте в предаването ТУК.

18 Януари 2017, http://www.bloombergtv.bg/video/dots-daniela-bobeva-20-godini-valuten-bord-v-balgariya
Преподавателят във ВУЗФ и бивш вицепремиер на България доц. д-р Даниела Бобева коментира 10-тата годишнина от членството на България в ЕС и 20-тата годишнина от въвеждането на валутния борд в предаването "В развитие" по Bloomberg TV.

Цялото интервю с доц. Бобева можете да видите ТУК.
16 Януари 2017, http://www.bgonair.bg/vidimo-i-nevidimo

Презареждане или пренареждане? - На 15 януари 2017 г. в ефира на телевизия Bulgaria On Air Калин Манолов разговаря с Ириней Константинов, Мартин Табаков и Детелина Смилкова за разликата между презареждане и пренареждане в българската политика.

Вижте още на: http://www.bgonair.bg/vidimo-i-nevidimo/2017-01-15/prezarezhdane-ili-prenarezhdane-15-yanuari-2017

13 Януари 2017, http://www.bloombergtv.bg/

Бизнесът се обръща все повече към ВУЗФ със заявки за определени програми в банковия, застрахователния, строителния и IT секторa. Това коментира вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова в ефира на Investbook с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

От тази година съвместни програми се реализират и на ниво бакалавър, посочи Смилкова.

Вижте повече във видеото ТУК.

09 Декември 2016, http://bnr.bg

В Деня на банкера 6 декември доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, говори пред БНР за случилото се с КТБ, стрес-тестовете и мираж ли е Европейският банков съюз за България.

Според доц. Вазов, ликвидирането на КТБ е довело до над 5 млрд. лв. загуба за българския бюджет, което е можело да бъде избегнато с оздравяването на банката. Причините за прилагането на погрешния според Григорий Вазов сценарий все още са неясни, но не включват некомпетентност. Стрес-тестовете приближават България до Европейския банков съюз, категоричен е доцентът, но трябва да се изпълнят редица показатели. Хубавото е, че няма пришпорване и нещата се изпипват докрай, отбелязва банкерът.

С цялото интервю може да се запознаете ТУК.

01 Декември 2016, http://www.btv.bg
Ректорът на ВУЗФ, доц. д-р Григорий Вазов, участва в предаването "Лице в лице" по БТВ, в което заедно с проф. Гарабед Минасян дискутираха темите за българската икономика, държавния бюджет и други актуални обществено-политически въпроси.

Цялото интервю може да видите ТУК
14 Ноември 2016, http://www.bloombergtv.bg/

"Изтеглянето на проектобюджета за 2017 не е правилен ход. Най-добрият сценарий е да бъде приет настоящият законопроект за държавния бюджет". Това каза доц. Григорий Вазов днес в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.
По думите му изтеглянето на проектобюджета ще доведе до сериозни дисбаланси в много икономически процеси, извършвани от държавата. Негативни ефекти могат да се очакват по линия на европейските програми, държавните инвестиции, което неминуемо ще се отрази върху частния сектор и кредитирането, обясни доц. Вазов. Според него България може бързо да загуби кредитния си рейтинг.

Ректорът на ВУЗФ коментира още, че финансовият министър от служебния кабинет, който предстои да бъде съставен, ще има достатъчно време, за да внесе изтегления бюджет. "Тръгнат ли са се правят корекции в настоящия бюджет, веднага ще настъпят диспропорции в него", предупреди той.

Според доц. Вазов не съществува риск от сътресения в банковия сектор.

Вижте повече във видеото.

05 Октомври 2016, http://forbesbulgaria.bg/

В интервюто си за октомврийския брой на сп. "Форбс" госпожа Смилкова споделя повече за кариерата си и смяната на поприща, за влизането си в управлението на ВУЗФ и постоянното търсене на предизвикателства. "Не е толкова страшно да се излезе от зоната на комфорт и да се започне нещо ново", казва тя.

Каква е представата й за успешна организация, как се създава нов продукт, и по-специално съвместни програми с бизнеса, може да прочетете в цялото интервю ТУК

30 Септември 2016, http://www.bloombergtv.bg/


Ректорът на ВУЗФ, доц. д-р Григорий Вазов, взе участие в дискусия в предаването "Бизнес старт" по повод възможността студентите, които се обучават по държавна поръчка да бъдат задължавани след завършването за определен период от време да работят в България. 

"Категоричен съм, че трябва да има правила на играта и те тръгват от финансирането на държавните университети. Когато някой ми плаща образованието, трябва ли да се съобразявам с неговите изисквания – категорично "да". Не може държавата да финансира квалификацията на кадри, които веднага да отиват да работят навън", каза доцент Вазов.

Какво още сподели доцент Вазов може да видите в предаването ТУК

28 Септември 2016, http://www.economymagazine.bg/bg


Доц. Григорий Вазов в разговор за Брекзит, състоянието на ЕС и има ли от какво да се страхуваме в България при така създалата се ситуация.

"България трябва да остави настрана европейската криза и да се вгледа в себе си. Ние сме в криза вече 25 години: политическа, икономическа, човешка. И все още не е открита възможността, която всяка криза предполага, че съществува за излизане от нея. А тази възможност е във всеки от нас, и когато това бъде разбрано от повечето хора, ще видим колко бързо България ще започне да решава един по един проблемите си", казва доц. Вазов. 

Целият материал може да видите в бр. 64 на сп. "Икономика", на стр. 12-13 ТУК

05 Септември 2016, http://news.bnt.bg/bg

Ректорът на ВУЗФ, доц. Григорий Вазов, разговаря с журналисти от БНТ2, след удостояването си със званието “Почетен гражданин на Община Сопот” на 05 септември 2016 г. в гр. Сопот.

"Сопот има не само Иван Вазов, Сопот има ген. Владимир Вазов, английските знамена са били в краката на сопотненец, ген. Георги Вазов, което означава, че турските знамена са били в краката на сопотненец", заяви доц. Вазов. Целият материал може да видите ТУК
09 Юли 2016, в-к "Труд"


"В образованието трябва да има еволюция, но е назрял моментът, в който е необходима революция!" заявява ректорът на ВУЗФ, доц. д-р Григорий Вазов, в интервю за в-к "Труд".

Как доцентът анализира и оценява финансовата стабилност и икономическата политика на нашата държава, влиянието на Брекзит, а също и състоянието на висшето образование в България, може да прочетете в цялото интервю ТУК

27 Юни 2016, в-к "Стандарт"


Доц. д-р Григорий Вазов по горещата тема за Брекзит пред в-к "Стандарт":
* Брюкселската администрация бе свикнала да взема грешни решения и да получава овации за това
* Купувайте лири, паундът ще се възстанови
* Германските коли ще вземат мястото на "Ягуар" и "Бентли"
* Паричният поток от гастарбайтерите ни ще намалее
И още:
* Професор е най-скъпата професия у нас, драмата на ректорите е, че не могат да уволняват
* Трошим луди пари за дуално обучение, вместо да възродим техникуми и специализирани гимназии
* Ще превърна ВУЗФ в своеобразен музей на Вазовия род

Цялото интервю може да видите ТУК

22 Февруари 2016, http://tv7.bgonair.com/

Ректорът на ВУЗФ, доц. Григорий Вазов разговаря заедно с Философа проф. Мартин Табаков и Артиста Васко Кръпката за разумността, почтеността и справедливостта в действията на политиците през изминалата седмица. Това се случи в неделното предаване по телевизия Bulgaria On Air "Видимо и невидимо" с журналиста Калин Манолов.

Цялото предаване от 21-ви февруари 2016г. можете да гледате ТУК.

 

16 Февруари 2016, http://bnr.bg/horizont

Грешка беше да се ликвидира КТБ, каза в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР, проф. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет към парламента и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси:

"Ресурсът, който обществото щеше да изразходва за възстановяване на тази банка, това беше правилното решение, щеше да бъде много по-малък и много по-бързо щеше да бъде възстановена, ако банката беше оздравена. Сега тя щеше да си функционира нормално на пазара. Това е голямата грешка – ликвидацията на банката, която някой искаше. Нещата се крият много преди да влязат синдици и много преди да влязат разследващи фирми. Стои основният въпрос, защо беше ликвидирана тази банка.

Приветствам поведението на новия управител на БНБ. За малко повече от година те внесоха едно много голямо спокойствие в банковата система", каза още проф. Вазов и подчерта:

"Убеден съм, че няма да имаме досега допусканите грешки от БНБ, още повече че подуправителите също са хора с безумен опит, които минаха през вихъра на всичките тези събития, които преди това ставаха, и предполагам, че са се учили много от грешките на ръководството на БНБ. Банковата система е стабилна в момента, валутният борд е стабилен. Единственият голям проблем на банковата система е, че има други фактори и обстоятелства, които предполагат, че не може отново да бъде активирана кредитната карта, предприемаческата активност на българина и този огромен ресурс в банките – това е голямата опасност и е възможно да изненада някой неприятно или цялата банкова система. Общото състояние на държавата, недоверието на чужди и български инвеститори, българското предприемачество, което го имаше преди години, не може да започне да ползва този огромен ресурс, който се акумулира в банковата система."

Цялото интервю на Марта Младенова с проф. Григорий Вазов можете да чуете в звуковия файл от страницата на БНР, програма "Хоризонт", ТУК

01 Февруари 2016, в-к "Стандарт", вторник 26-ти януари 2016

Вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова сподели с вестник "Стандарт"  кои са петте ключови тенденции, които се очаква да окажат най-голямо влияние на образователната система през следващите години. "Промените, които наблюдаваме, далеч не са само технологични. Става въпрос за цялостно преосмисляне на ролята на образованието в обществото ни и превръщането на образователните институции в партньори на студентите, посветени преди всичко на изграждането на успешни личности, конкурентни на пазара на труда", каза тя.

Кои ще са следващите значими нововъведения, които ще променят начина по който учим и защитаваме образователни степени, можете да видите в цялото интервю за в-к "Стандарт", публикувано във вторник 26-ти януари, ТУК.

18 Декември 2015, "More from the day", BNT

Доц. д-р Григорий Вазов, член на новосъздадения Фискален съвет и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, гостува в “Още от деня” по БНТ. Той оцени банковата ни система като спокойна в момента, банките функционират в една много добра кондиция, като припомни, че скоро ПИБ предсрочно е върнала 775 млн. лв. от депозита, който беше поставен при тях, от тях 25 млн. лихви.

Създаденият Фискален съвет, на който Григорий Вазов е член, ще се занимава с публичните финанси, ще се занимава с разходите, приходите, прогнозите, отчетите. Такъв съвет функционира отдавна в много европейски държави, идеята е да има публичност, в която хората да вярват, каква е макрорамката – истинска ли е, не е ли истинска, бюджетът – достатъчно аргументиран ли е, отчетът на бюджета, правят се прогнози, обясни експертът. Членовете на Фискалния съвет са петима авторитетни финансисти.

Цялото интервю с доц. Вазов по БНТ можете да видите ТУК.

18 Декември 2015

Детелина Смилкова е вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и председател на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Тя сподели пред екипа на Uchi.bg своите впечатления от новата законодателна рамка в образованието, както и очакванията си за промени в сектора през 2016 година.

Въпрос: Какво се промени в българското образование през 2015 година?

Отговор: Въпреки че беше приет Закон за предучилищното и училищното образование все още нищо не се е променило, висшето образование остава в стария си коловоз, което води до спешна нужда от адекватни промени. Недопустимо е да има финансиране в резултат на някаква акредитация, на рейтингова система и т.н., без да има политика и мисъл от какво има нужда пазара.

Въпрос: Как гледате на новата законодателна рамка, която беше приета?

Отговор: Промените ще решат някои малки проблеми, но не и сериозните – демографската криза, безразборният прием на студенти, големият брой университети и миграцията в чужбина още на етап средно образование. Тези неща могат да се променят с много по-задълбочена политика и усилия от страна на цялата държава във всички сектори.

Въпрос: Какви са очакванията Ви за промени в образованието през новата година?

Отговор: В момента в България има 36 държавни и 15 частни висши училища. Това размива сериозно качеството. Не може истинският капацитет на един университет да е за 7-8000 студенти, а те да приемат 18-20 000. Приемат се абсолютно всички завършили, които имат желание. Няма конкуренция, няма подбор. Това занижава драстично качеството и мотивацията.

Трябва да се промени логиката на финансиране на държавните университети. Сега субсидиите зависят изцяло от броя студенти и се стига до тези аномалии и негативен ефект. Нека държавният бюджет за образование да се запази за следващите 5 години, но университетите да бъдат задължени да стигнат до истинските си капацитети, да намалят приема, като по този начин ще се промени нивото на студентите и образованието.

Въпрос: Кои иновации и кои тенденции ще оказват най-силно влияние в сектора през следващите години?

Отговор: Промените в пазара на труда ще окажат най-силно влияние. Работодателите вече търсят нови специалисти, с нови компетенции. Много от класическите специалности в университетите са „остарели“ и „изчерпани“. Пренаситили са пазара с безработни вишисти, които не отговарят на новите изисквания.

ИТ секторът се развива с голяма скорост и това е една ниша, която има голям потенциал. Естествено, има специализирани университети за техническата част, но нуждата от икономически подготвени специалисти с ИТ мислене, които да правят прехода между направленията е нещото, което ще се развива допълнително.

Въпрос: Как ВУЗФ реагира на промените в образователната среда?

Отговор: ВУЗФ винаги си е поставяло високи критерии и цели и никога не сме правили компромиси с тях. Промените не ни засягат силно, тъй като сме частен, бутиков университет и не получаваме субсидии от държавата или други преференции. Стараем се все повече да повишаваме качеството и практичността на специалностите ни. Имаме много тясна връзка с бизнес средите, като много водещи корпорации търсят партньорство с нас. Идват с нуждата за специалисти с конкретен профил и заедно съставяме програма, която да отговаря на изискванията им. Фундаментът го градят нашите професори с опит и задълбочени познания, но по-голяма част от дисциплините са с конкретна практическа насоченост и лектори от бизнеса. Ние сме отворени и гъвкави към предизвикателствата на средата и затова успяваме да ги обърнем в своя полза.

Въпрос: Какви са предимствата на университета пред останалите висши училища в България?

Отговор: Ние непрекъснато се стараем да се променяме и да отговаряме на нуждите на пазара и бизнеса. Подобно на една световна марка сме си поставили за цел всяка година да имаме по една нова успешна магистърска програма. Следим тенденциите в бизнеса и пазара на труда. Тази година например най-успешната ни нова програма е свързана с внедряването на ERP системи, което е един огромен пазар, жаден за специалисти. Друга такава магистратура в страната няма.

Тъй като сме малък университет имаме възможност да обръщаме внимание на всеки студент и да развиваме неговата индивидуалност. Имаме много добра обратна връзка от завършилите студенти и чрез техните успехи се убеждаваме в правотата си. Над 90% от тях работят по специалността си в престижни банки, застрахователни дружества и фирми, което е доказателство, че начинът, по който ги подготвяме отговаря на нуждите на бизнес средата.

08 Декември 2015, Bulgaria On Air TV

Интервюто на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов в Сутрешния блок на Bulgaria on Air TV можете да видите ТУК.

07 Май 2015, Magazine "Economy"

Интервюто на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов за сп. "Икономика", озаглавено "Предприемачеството е емоция", можете да прочетете ТУК.

27 Април 2015, в. "Застраховател прес" брой 6
Интервюто на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов за вестник "Застраховател прес" можете да прочетете ТУК.
27 Април 2015, в."Труд" от 22.04.2015г.
Интервюто на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов за вестник "Труд" можете да прочетете ТУК. 
09 Март 2015, сп. "Банкер", бр. 34
Интервюто на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов за сп. "Банкер" можете да прочетете ТУК.
05 Март 2015, в-к "Преса"

Интервюто за в-к "Преса" на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов "Скандалът с дълга беше политическа порнография" можете да прочете  ТУК.

11 Февруари 2015, сп. Икономика
Интервюто на ректора на ВУЗФ - доц. д-р Григорий Вазов, озаглавено "Реформите изискват смелост", в списание "Икономика", брой 46, февруари 2015, можете да прочетете ТУК
05 Януари 2015, в. "Застраховател прес"
Интервюто на вицепрезидента на ВУЗФ г-жа Детелина Смилкова - "ВУЗФ е университетът на бъдещето" пред в-к "Застраховател прес" можете да видите ТУК.
24 Октомври 2014, "Newsroom", News7

Интервюто на доц. Григорий Вазов по темата за шансовете за спасяване на Корпоративна търговска банка, можете да видите ТУК.

09 Октомври 2014, "Сутрешен блок", Bulgaria On Air TV

Интервюто на доц. д-р Григорий Вазов в Сутрешния блок на Bulgaria On Air TV от 09.10.2014 г. за актуалната икономическа ситуация в страната и проведените предсрочни парламентарни избори можете да видите ТУК.

17 Юли 2014, "Добро утро, България", TV7

Интервюто с участието на доц. д-р Григорий Вазов в предаването "Добро утро, България" на TV7 от 17.07.2014 г. по темата КТБ можете да видите ТУК.

16 Юли 2014, "Тази сутрин", BTV

Интервюто на зам.-ректора на ВУЗФ доц. д-р Николай Иванов по темата КТБ в сутрешния блок на BTV можете да видите ТУК.

11 Март 2014, Dnes.bg
Не поправка, а изцяло нов закон е необходим за висшето образование, коментира в ефира на Bulgaria On Air Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси.  Тя подчерта, че достъпът до знание вече е много по-демократичен, налице е глобална мобилност и образованието трябва да се адаптира към тази реалност.
22 Юли 2013, "Лице в Лице", BTV

Участие на доц.д-р. Григорий Вазов в предаването на BTV - "Лице в лице". Темата на предаването е актуализацията на бюджет 2013.

 

24 Юни 2013, сп. Идес, бр.4, 2013
гл. ас. д-р Али Вейсел, д.е.с., регистриран одитор, преподавател във Висше училище по застраховане и финанси – гр. София
21 Юни 2013, BG On Air
Интервю на проф.д-р. Йордан Христосков за телевизия Bulgaria on Air.
30 Май 2013, Novinite.bg
Интервю на доц. д-р Григорий Вазов, за информационния сайт - Novinite.bg
17 Май 2013, сп. Идес, бр.3
гл. ас. д-р Али Вейсел, д.е.с., регистриран одитор, преподавател във Висше училище по застраховане и финанси – гр. София
01 Март 2013, BTV

Интервю на доцент Григорий Вазов и асистент Радостин Вазов в  предаването "Преди обед" на BTV. Темата на предаването е "Наследниците на Вазов".
Цялато интервю можете да видите тук.

25 Февруари 2013, сп. Идес, година 17, брой 1/2013 г.

гл. ас. д-р Али Вейсел, д.е.с., регистриран одитор – Висше училище по застраховане и финанси – гр. София

Резюме

Статията е посветена на одита на финансовите отчети в условията на криза. В нея се изследват кризата на доверието в одита и особеностите на одиторските процедури по време на икономическа рецесия. Разглежда се влиянието на одиторите върху последната криза, която започна през 2008 г. и обвиненията към тях. Представят се възможностите за възстановяването на доверието. В статията се посочват и рисковите области за одита по време на икономическа криза. Специално внимание се обръща на особеностите на българския одит.
Ключови термини: Одит, одит на финансовите отчети, криза, криза на доверието, одиторски процедури.

Summary

 This article regards to audit of financial statements in a crisis. It studies crisis of confidence in the audit and the specifics of the audit procedures during an economic recession. It considers the influence of the auditors to the last crisis that started in 2008 and the charges against them. It presents the opportunities to restore confidence. The article also mentions the audit risk areas during the economic crisis. Special attention is paid to the specifics of the Bulgarian audit.
 Key terms: Audit, financial statement audit, crisis, crisis of confidence, audit procedures.

22 Февруари 2013, годишник ИДЕС, 2012 г. Година 6

Студия на гл.ас. др.Али Вейсел, д.е.с., регистриран одитор и преподавател във Висше училище по застраховане и финанси.

20 Ноември 2012, Investor.bg

Статия на др.Боян Иванчев,  преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси  в Investor.bg

15 Октомври 2012, Investor.bg
Моделът на поведение при свръхувереност у нас е сходен с този от проучване в САЩ, показва авторско изследване на Б. Иванчев, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси.
28 Септември 2012, сп.Амика
Интервю с госпожа Детелина Смилкова, вице-президент на ВУЗФ  за септемврийския брой на списание Амика.
30 Март 2012, в. Стандарт
Шефийлд пък е университет, който вече е стъпил с единия крак на българска земя. Той предлага у нас съвместни специалности с Висшето училище по застраховане и финанси, разказа Тихомир Тихомиров. Той е програмният координатор, който се грижи програмите у нас да са на същото ниво, каквото и в университета майка.
22 Март 2012, Bulgaria on air TV

Застрахователи настояват за създаване на Национален катастрофичен пул.

Собствениците на недвижими имоти може да бъдат задължени да ги застраховат срещу природни бедствия, ако започналата активна кампания на браншови и неправителствени организации даде резултат. Позабравената идея за създаване на специален "катастрофичен пул" отново е съживена напоследък, научи Bulgaria On Air. Причината е в ниската застрахователна култура на българите. Показателен пример за това е, че само 2% от хората с Гражданска застраховка има сключена имуществена застраховка.
Големият проблем с природните бедствия в България са наводненията и свлачищата, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Висшето училище по застраховане и финанси Радостин Вазов. Две години след създаването на национален фонд срещу природни бедствия в Румъния са натупани над 300 милиона евро. Парите могат да бъдат събирани като част от застраховката на имуществото, с данъци и други.
Вижте коментара на изпълнителния директор на Висшето училище по застраховане и финанси Радостин Вазов и застрахователния брокер Румен Гълъбинов от видео файла.

13 Март 2012, в.Труд

Усещането за корупция се базира на субективния ни опит както и на това, което научаваме от средствата за информация, от близки, познати и колеги. Някои от нас имат опит с подкупи към пътна полиция или общински служители, други разбират корупцията като действия на политик или министър, осигурил изгодна сделка за десетки милиони на определена фирма.

Как я измерваме

Най-известният индекс за измерване на корупцията е създаденият през 1995 г. от “Прозрачност без граници” Индекс за възприятие на корупция. Оттогава световната неправителствена организация всяка година измерва нивото на политическа и административна корупция в отделните страни така, както го възприемат представителите на бизнеса, анализатори и експерти. Стойността му варира от 10 - показател за най-ниско ниво на корупция, до 0 - показател за най-високо ниво на корупция.

Според научни изследвания колкото по отворена е една икономика (измерено чрез външната търговия спрямо БВП), толкова по-ниски са нивата на корупция. И обратното. В България съотношението внос-износ на стоки и услуги към БВП намалява след 2007 г.:

2007 - 1,39

2008 - 1,37

2009 - 1,04

2010 - 1,18

В същото време според индекса позицията ни след 2007 г. се влошава и за 2011 г. заемаме незавидното 86-о място с индекс 3,3, колкото е бил през 1999 г.

Преди нас е дори Гърция (с индекс 3,6) - страна емблема за корупция и главоломни разхищения на публични средства. Има взаимовръзка и между правителствените субсидии и корупцията. У нас положението се влошава с всяка година след влизането ни в ЕС, и особено в началото на усвояването на пари по европрограми.

15 Февруари 2012, Bulgaria on air TV

Вместо да си блъскаме главите какво да обедини нацията, защо не помислим за една патриотична емисия облигации, с която да погасим плащанията по дълга догодина?

Едно от добре известните свойства на финансовите пазари – тяхната ефективност и рационалност – вече е мъртво, ще ви кажат повечето хора, които се интересуват истински от макроикономика. Способността за саморегулиране на пазарите няма как да работи, когато те са съвкупност от подчертано ирационални хора - потребители, инвеститори и регулиращи органи.

16 Януари 2012, Investor.bg

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси
 
Д-р Боян Хр. Иванчев е преподавател във  Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) по специалността "Поведенчески финанси". Член е на СД и Инвестиционния комитет на частния инвестиционен фонд „Адванс Екуити” АД. Член е на Международната асоциация на политическите консултанти. Консултирал е множество преки чуждестранни инвестиции в страната.

Професионалният си опит започва през 1993 г. като брокер на фондовата борса. Има над петнадесет години опит като банков дилър и портфолио мениджър. В периода 2005-2009 г. е икономически съветник на заместник министър-председателя Ивайло Калфин.

Завършва средно образование в Чехословакия, а висше образование и докторска степен придобива във Warsaw School of Economics. Специализира в Harvard Kennedy Scholl of Government, Academy for Macroeconomic Research-Beijing, ENA-Paris и други. Бил е основен участник в инвестиционен форум R.I.S.E. Dayton-USA и на световния конгрес на IAPC Washington-USA. Публикува материали в областта на финансовите пазари, макроикономиката и поведенческите финанси. Владее пет чужди езика. Семеен, с едно дете.

 

28 Декември 2011, Investor.bg

Класическите икономически изследвания разглеждат парите и техните функции предимно от техническа гледна точка.

Изследването "Парите като Табу и Postmoney*" на д-р Боян Иванчев приема, че функциите на парите като средство за размяна и за запазване на богатството са замръзнали в миналото, изолирани са от развитието на човешкото общество и вече не отразяват реалните взаимодействия между парите и човешките същества.

 

14 Ноември 2011, www.bgonair.bg

Интервю на д-р БОЯН ИВАНЧЕВ преподавател по бихейвиористични финанси във Висшето училище по застраховане и финанси, София.

Чували ли сте за Индекса на безпокойството? Когато той върви нагоре, борсовите индекси тръгват надолу

Какво става днес: комуникацията е глобална, желанията ни са глобални, а нещастието е някак си винаги локално.

 

27 Октомври 2011, www.bgonair.bg

 

Д-Р БОЯН ИВАНЧЕВ е преподавател по бихейвиористични финанси във Висшето училище по застраховане и финанси, София.

Затягането на коланите, което ни налагат вече цяла поредица от правителства, е безсмислено и безпосочно.

Някой бил внесъл някакъв бюджет за някакво обсъждане? И какво по-точно се обсъжда? Бъдещето на България и българите, или просто натъкмяване на цифрите – поредното натъкмяване от поредното правителство. А макроикономистите изведнъж се втурват вкупом да критикуват или защитават цифрите...

 

30 Септември 2011, Вестник "Пари"
Маркетинговите стратегии на застрахователите трябва да засилват разяснителната дейност сред гражданите.
19 Февруари 2011, в. Класа

Интервю на Юрий Тодоров, председател на Асоциациата за автомобилна сигурност и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси.

14 Януари 2011
Интервю на професор Панайотис Кетикидис, гост лектор по съвместните програми на ВУЗФ с University of Sheffield за вестник "Монитор".
02 Октомври 2010, в. Пари
Интервю на ас. Радостин Вазов, изпълнителен директор на ВУЗФ за вестник "Пари".
12 Юли 2010, "Pari" newspaper
Интервю на доц. д-р Григорий Вазов, президент на Университета по застраховане и финанси за в.Пари.
26 Май 2010, в. Класа
Интервю на доц. д-р Григорий Вазов за вестник "Класа".
20 Април 2010, в. Стандарт
Интервю с доц. д-р Боян Дуранкев,  в което той коментира обръщението на президента за в."Стандарт"
17 Март 2010, "Novinite" newspaper
Интервю с доц.д-р Йордан Христосков, заместник- ректор по учебната дейност и качеството в Университета по застраховане и финанси  за в. Новините.
06 Март 2010, в.Капитал
Интервю с Румен Янчев, член на Настоятелството на ВУЗФ, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД "БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" във в. Капитал, бр.9 от 6-12 март
14 Януари 2010, http://www.monitor.bg/article?id=228509

Интервю с доц. д-р Григорий Вазов

10 Декември 2009, http://frognews.bg/news_18018/BG-studenti_biiat_shuta_na_chujdite_VUZ-ove/

Интервю с двама студенти на ВУЗФ и доц. д-р Григорий Вазов

01 Декември 2009, сп. Мото-Пфое
26 Август 2009, в-к Банкер
Интервю с доц. д-р Григорий Вазов
26 Август 2009, в-к Телеграф
Интервю с доц. д-р Григорий Вазов
Разработка от Калипърс